Veteranenombudsman: geld nodig voor goede zorg

ASSEN - Bij een goed veteranenbeleid hoort een zak met geld. "Want we weten dat zorg voor veteranen die diep in de problemen zitten, niet voor een dubbeltje kan." Dat zegt Veteranenombudsman Reinier van Zutphen.
Van Zutphen zegt dit vooruitlopend op een gesprek morgen tussen veteranen, premier Mark Rutte en Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert. In dat gesprek gaat Dutchbat 3-veteraan Boudewijn Kok er voor pleiten om de veteranen die niet in beeld zijn actief op te sporen en hen hulp aan te bieden, mochten zij daar behoefte aan hebben.
Ontspoord
Eén van de veteranen die voor het gesprek is uitgenodigd is Rob D. Hij ontspoorde recent. Hij zou zijn vader hebben belaagd bij wie hij in huis woonde. Ook wordt hij verdacht van het stelen van een pantservoertuig uit de kazerne van Havelte in juni vorig jaar. Momenteel verblijft Rob bij veteranen in de Compound in Assen. Het is onbekend of hij ingaat op de uitnodiging.
Boudewijn Kok vreest dat er onder veteranen die niet in beeld zijn, mensen zitten die wel hulp nodig hebben maar het niet krijgen. Tikkende tijdbommen bij wie het op een dag mis kan gaan, zo is zijn angst.
Meer is nodig
Sinds juni vorig jaar is de Nationale Ombudsman ook Veteranenombudsman. Van Zutphen zegt dat de in 2011 aangenomen Veteranenwet druk zet op Defensie om goed om te gaan met de eigen mensen. Maar het kan beter. "Ik krijg 150 klachten per jaar. Defensie zou uit eigen beweging meer aandacht voor veteranen kunnen hebben. Niet alleen als er een vraag komt", vindt hij.
Volgens Van Zutphen is het verder van belang dat Defensie de problemen van de veteranen erkent en goed luistert.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.