'Geen enkele andere straf dan levenslang is hier op zijn plaats'

ASSEN - "Dit zijn zulke vreselijke feiten; geen enkele andere straf is hier op z'n plaats." Dat zegt persofficier van justitie Pieter van Rest over de levenslange straf die het Openbaar Ministerie vanmiddag eiste tegen Marcos en Admilson R. uit Hoogeveen.
Na de moord op Berend Smit uit Dwingeloo in november 2012 planden de broers de moord op het echtpaar Veenendaal in Exloo "met haast militaire precisie", aldus Van Rest. De broers bivakkeerden enkele dagen in het bos vlakbij hun woning en
de twee nauwlettend voor ze het 77-jarige echtpaar wurgden en spullen meenamen.

Makkelijke prooi

Van Rest: "Het echtpaar was volgens de broers een makkelijke prooi. Maar de buit viel tegen en daarom besloten ze een nieuwe moord te plannen." Voor ze opnieuw konden toeslaan in Noord-Brabant, waar ze hun zinnen op hadden gezet, werden de broers in maart vorig jaar opgepakt.

Het monster en de meeloper

Tijdens de rechtszaak zei oud-militair Admilson (31) dat hij het monster was en zijn broertje Marcos (30) slechts een meeloper. "Dat wilden ze ons doen geloven, maar uit het politieonderzoek komt een heel ander beeld naar voren. Daaruit blijkt dat ze gelijkwaardig aan elkaar waren, dat Marcos volwaardig meedeed", zegt Van Rest. "Dat blijkt ook uit het onderzoek in het Pieter Baan Centrum. De deskundigen daar zagen helemaal geen oudste broer die de regels bepaalde of de dienst uitmaakte."

Contra-expertise

Na het onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) werden de broers op verzoek van hun advocaten nog geestelijk onderzocht in Vught, een zogenaamde contra-expertise. Die onderzoekers adviseerden, in tegenstelling tot het PBC, wel tbs met dwangverpleging voor Admilson omdat hij met psychische stoornissen zou kampen.

'Niet betrouwbaar'

"Maar tijdens de contra-expertise is vooral met de broers gepraat. De deskundigen zijn dus afgegaan op wat Admilson zelf heeft verteld en dat vinden wij niet betrouwbaar", zegt de persofficier. Het PBC deed volgens het OM uitgebreider onderzoek naar het verleden van de geadopteerde broers.

Tbs

Van Rest gaat er vanuit dat de advocaten van het duo morgen gaan pleiten voor tbs. "Die maatregel is in principe eindig in tegenstelling tot een levenslange straf."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.