Extra opvang asielzoekers in Assen, De Wolden, Borger-Odoorn en Coevorden

ASSEN - De provincie Drenthe is bereid op vier locaties in totaal 2.000 extra vluchtelingen op te vangen. Dat is zojuist bekend gemaakt op het provinciehuis in Assen.
Dinsdag werd bekend dat Drenthe bereid is 2.000 extra opvangplaatsen te zoeken voor asielzoekers en nu is dus duidelijk waar dat gaat gebeuren.

De volgende locaties zijn in beeld:

- De NAM-locatie in Assen: maximaal 400 vluchtelingen vooruitlopend op een permanent azc.
- De gemeente De Wolden is in gesprek met het COA voor de opvang van maximaal 200 vluchtelingen
- In Borger-Odoorn zijn er volgens de provincie verkennende gesprekken met het COA voor een regulier azc.
- In het oude NAVO-depot in Coevorden komt in uiterste nood een opvang voor 1.000 tot 1.200 mensen, volgens de provincie om te voorkomen dat er vluchtelingen op straat moeten slapen. "Het NAVO-depot is niet zomaar geschikt voor opvang. Hiervoor zou het Rijk een vergunning moeten intrekken. Het is aan het kabinet te beoordelen of zij ondanks deze belemmering deze locatie wil inzetten", aldus de provincie.
Onzeker of vluchtelingen komenOf de vluchtelingen daadwerkelijk op de locaties gaan komen is volgens commissaris van de koning Jacques Tichelaar niet duidelijk. "Dat hangt af van de vluchtelingenstromen." Tichelaar geeft aan dat er met de locaties nog wel wat struikelblokken zijn. "Als het Rijk bepaalt dat het NAVO-depot dezelfde vergunning houdt, dan komen de vluchtelingen er niet."
Ook de opvang in de NAM-locatie in Assen is nog geen gelopen zaak. "Het COA hanteert ondergrenzen van 600 vluchtelingen. En het aanbod van de gemeente is 400."
Kritiek op COA
Tichelaar was niet te spreken over de handelswijze van het COA. Volgens de CdK had de organisatie niet eens een werknemer beschikbaar om een opvanglocatie te bekijken.

Waardering van CdK

Volgens Tichelaar zegt deze beslissing iets over de manier waarop in Drenthe samengewerkt wordt. "Mijn waardering gaat uit naar de gemeentebesturen, de veiligheidsregio en inwoners."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.