Assen, ProRail en NS zijn eruit: spoor wordt april 2017 aangepakt

ASSEN - Het is acht maanden later dan gepland. Maar het spoor bij station Assen wordt in april 2017 aangepakt. De gemeente Assen, ProRail en NS zijn dat overeengekomen.
In twee weken tijd worden sporen en wissels vernieuwd en verlegd en de nieuwe perrontunnel ingeschoven. In de zogeheten treinenvrije periode worden bussen ingezet.
Hommeles
Het was afgelopen zomer ineens hommeles tussen Assen en ProRail, toen duidelijk werd dat ProRail het werk aan het spoor voor een jaar uitgesteld had.
Te weinig bovenleidingmonteurs
ProRail zou in augustus 2016 aan de slag, gelijktijdig met de miljoenenreconstructie van het stationsgebied. Daar komen een nieuw stationsgebouw, stationsplein en perrontunnel. Omdat er ook zes treinen per uur gaan rijden tussen Assen en Groningen, past ProRail het spoor en de wissels aan.
Door een tekort aan bovenleidingmonteurs, schrapte ProRail de klus in Assen uit de planning. Twee andere projecten elders in het land gaan volgens het bedrijf voor.

Kosten hoger

De gemeente Assen reageerde woedend, vooral omdat door de vertraging de kosten hoger uitvallen. De gemeente wil daar niet voor opdraaien. Ze wordt daarin gesteund door de ChristenUnie in de Tweede Kamer.
Wie betaalt meerkosten?
Dat de klus nu in april 2017 wordt uitgevoerd, daarover zijn de partijen het eens. Maar over de meerkosten door deze vertraging, zijn Assen en ProRail nog in gesprek. Daarin is ook een rol weggelegd voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Stationsgebouw 2018 klaar
Voor de planning van de bouw van het nieuwe stationsgebouw in Assen heeft de vertraging van het spoorwerk verder geen gevolgen, zo blijkt. De bouw van begint in het najaar van 2016. Verwachting is dat het in het voorjaar van 2018 klaar is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.