Drentse uitvinding moet toekomst van ploegen veranderen

UFFELTE - Een nieuwe grondploeg moet het leven van maïsboeren een stuk makkelijker maken. Een nieuw soort ploeg, de ondergrondse strokenploeg van Henk Pol uit Uffelte, wordt nu getest.
Naast zijn prototype vertelt Henk Pol vol enthousiasme over zijn uitvinding. Pol is eigenlijk melkveehouder, maar kan het uitvinden niet laten. "Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby."

Prototype pizzasnijder

Het prototype test hij uit op een veld bij Zuidwolde. Achter zijn trekker hangt een groot raamwerk waaraan de belangrijke onderdelen vastzitten. Eerst snijdt een groot metalen wiel als een pizzasnijder door het gras, gevolgd door de speciaal gevormde ploeg. Volgens Henk Pol was dat het lastigst te ontwerpen. "Elke keer gooide ik het plan weer weg en begon ik opnieuw. Dat is dan net als vroeger met karton en schaar."

Gras beschermt

Het eindresultaat is van stevig metaal. Het moet namelijk dwars door de graszoden. In tegenstelling tot traditioneel ploegen blijft de graszode aan de oppervlakte. De plaggen beschermen de pas geplante maïszaden tegen vocht en droogte. Ook is er veel minder mest nodig, wat steeds meer aan banden wordt gelegd.

'Ploegen mooiste wat er is'

Henk Pol noemt het een uit de hand gelopen hobby, maar hoopt wel dat zijn uitvinding gemeengoed wordt. Het lastigst wordt het om de boeren aan zijn kant te krijgen. "Ploegen vindt een boer het mooiste wat er is, het wordt nog lastig om dat eruit te krijgen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.