Natuur- en Milieufederaties: Maak nieuw plan voor bergen van kernafval

De Drentse Natuur- en Milieufederatie wil dat de regering een nieuw plan maakt voor het bergen van kernafval
(Rechten: archief RTV Drenthe)
De Drentse Natuur- en Milieufederatie wil dat de regering een nieuw plan maakt voor het bergen van kernafval (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Natuur- en Milieufederaties Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel, Zeeland en Gelderland en de World Information Service on Energy (WISE) hebben de overheid opgeroepen om het Nationaal Programma Kernafval in te trekken.
Dit naar aanleiding van het concept Nationaal Programma Kernafval dat de regering op 30 september presenteerde. De overheid stelde het besluit over kernafval 115 jaar uit. De Natuur- en Milieufederaties en WISE vinden dat het plan van de regering geen veilige methode biedt voor het bergen van kernafval.
Maatschappelijk debat
De zeven organisaties willen dat de regering met een nieuw plan komt voor de berging van kernafval. Ook roepen de zeven partijen op tot een maatschappelijk debat waarin gekeken wordt naar verschillende mogelijkheden van het kernafvalberging.
Zoutkoepels
De organisatie Noorderlijke Ondergrond Afvalvrij (NOA) vond het uitstel afgelopen september een slechte zaak voor Drenthe en de Drentse zoutkoepels. In Gasselte, Drouwen, Hooghalen en Anloo zijn zoutkoepels die mogelijk gevuld worden met kernafval. Volgens NOA wordt het probleem van kernafval bergen vooruitgeschoven door de besluitvorming uit te stellen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.