'Frustraties groeien rond gasopslag bij Langelo'

LANGELO - De frustraties bij omwonenden van de ondergrondse gasopslag bij Langelo zijn alleen maar toegenomen, nu minister Kamp zegt zwaardere aardbevingen bij het dorp niet uit te sluiten. Dat zegt Lambert Wolf uit Steenbergen, oud-werknemer van de NAM en woordvoerder van de verontruste bevolking.
"In Groningen is gezegd: we zullen het niet weer doen. Directeur Schotman van de NAM heeft zelfs zijn excuses aangeboden aan de Groningers. En nu doen ze precies hetzelfde hier", zegt Wolf.
Drukverschillen
De mogelijke bevingen van boven de 1,5 op de schaal van Richter worden veroorzaakt door verhoging van de maximale druk en verlaging van de minimale druk. Dat is volgens de NAM nodig om het veld efficiënter te kunnen exploiteren, maar leidt ook tot grotere bodembewegingen. En dan gaat het over een gebied dat dertien kilometer lang is en gemiddeld anderhalve kilometer breed en zich uitstrekt van Tolbert in het Groningse Westerkwartier tot voorbij Zeijen.
Juridische strijd
Volgens Wolf zullen de verwachte bevingen niet meteen desastreus zijn. "Maar afgelopen winter is voor het eerst gewerkt met de ruimere drukmarges. Dat leverde meteen ruim tachtig meldingen van schade op. Er is dus wel degelijk iets aan de hand", voegt hij er aan toe. Momenteel hebben de gedupeerden zich nog niet georganiseerd. "Maar als de NAM de schades niet erkent en dus ook niet vergoedt, dan zullen we ons wel verenigen en de juridische strijd aangaan."
Kaart
Benieuwd of u boven een gasveld of gasopslag woont? Op de kaart van de NAM kunt u uw adres intikken. De gasopslag bij Langelo is donkergroen op de kaart en heeft de veldnaam Norg. Ook het gebied daar linksboven met de veldnaam Nieuw Roden wordt beïnvloed door de gasopslag.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.