D66 wil duidelijkheid over aardbevingen voor bewoners Noordenveld

LANGELO - Wat kan er gedaan worden om zwaardere aardbevingen bij Langelo te voorkomen? Dat wil D66 in de Provinciale Staten weten.
Minister Kamp van Economische Zaken zei deze week dat aardbevingen van boven 1,5 op de schaal van Richter bij Langelo
, vanwege de extra ondergrondse gasopslag.

Het is heel snel gegaan

"Het is heel snel gegaan, eind juli is de aanvraag voor de gasboringen ingediend en in augustus is het al goedgekeurd. Middenin de vakantieperiode, terwijl iedereen op het strand lag. Dat geeft ook een bepaald idee bij mensen", vertelt D66-fractievoorzitter Marianne van der Tol.
"Wat kan er nou echt gedaan worden om mensen gerust te stellen", wil van der Tol weten. "Wat is er al gebeurd, wat kan er nog gebeuren en welke maatregelen kun je daar tegen nemen?"

Onderzoek

Belangrijk bij het beantwoorden van die vragen is de uitslag van een onderzoek naar aardbevingsschade in Noordenveld dat door de NAM is toegezegd, maar nog niet is uitgevoerd.
Van der Tol vraagt het college van Gedeputeerde Staten ook of het daarover met de NAM in gesprek is. "Dat onderzoek is door de NAM toegezegd in september, maar toen is het niet gebeurd. Daarna zouden ze in oktober komen, dat is ook niet gebeurd. We weten uit Groningen hoeveel onzekerheid de aardbevingen met zich meebrengen".

Oproep

"We moeten nu eerst duidelijkheid krijgen", vindt van der Tol. Ze wil daarom de uitslagen van dat onderzoek zo snel mogelijk te hebben. "Ga praten met de NAM", roept ze het college van Gedeputeerde Staten op.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.