Gemeente Emmen verrast door faillissement zorggroep Heerendordt

KLAZIENAVEEN - Het nieuws van het faillissement van Thuiszorg en Dagzorg Heerendordt in Klazienaveen is ook voor de gemeente Emmen een verrassing. Dat zegt wethouder Jan Bos.
Eerder lieten verschillende
verrast te zijn.

Verrassing

Eind vorig jaar kwamen de eerste berichten dat het slecht ging met het bedrijf. "Financieel zat het toen ook niet helemaal goed bij Heerendordt", zegt Bos. "We hebben toen overleg gehad: kunnen we elkaar op een manier helpen?" De gemeente haalde een aantal betalingen naar voren. "Het laatste overleg was eind september, toen was het weer goed. Vandaar dat het een verrassing is dat het toch nog fout gaat."


'Cijfers veranderden'

Hoe het faillissement heeft kunnen gebeuren, weet Bos niet. "We hebben de cijfers toen goed besproken en zijn er diep ingedoken. We hebben ook de achtergronden van die cijfers besproken. We kwamen samen met Heerendordt tot de conclusie: dit zit goed. Het blijkt dus toch dat er ontwikkelingen waren waardoor de cijfers veranderden."
Zorg voor cliënten
Bos zegt dat hij de intentie van Heerendordt om voor cliënten te zorgen altijd als goed heeft ervaren. "Maar klaarblijkelijk hebben ze de bedrijfsvoering niet op orde gehad."
Wethouder Bos zegt dat de prioriteit voor de gemeente is dat de ondersteuning van cliënten doorgaat. "We hebben al contact gehad met een aantal zorgaanbieders of zij kunnen bijspringen als dat nodig is. Binnenkort hebben we overleg met de curator om te kijken hoe het verder moet."
Personeel opgeroepen
De zorg gaat volgens Bos gewoon door. "Ik heb begrepen dat werknemers zijn opgeroepen door Heerendordt om de zorg te blijven verlenen. De zorg gaat door, als we horen dat het niet doorgaat, moeten we als gemeente ingrijpen."
Bos denkt dat het faillissement de gemeente ook geld kost. "Ja, ik denk dat we sowieso wat geld kwijt zullen zijn. Dat is niet te voorkomen met dit soort ontwikkelingen. Maar dat moet dan maar, als de zorg maar doorgaat", besluit hij.

In de been houden

Curator Geene praat vandaag met de gemeente Emmen en het management van Heerendordt over het in de been houden van de thuiszorg.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.