Raad van State: Gaskraan moet verder dicht

De NAM in Assen (archieffoto RTV Drenthe)
De NAM in Assen (archieffoto RTV Drenthe)
ASSEN - De NAM in Assen mag voorlopig niet meer dan 27 miljard kubieke meter gas winnen uit het Groningenveld. Dat heeft de Raad van State vandaag besloten.
Overschrijding tot maximaal 33 miljard kubieke meter is alleen toegestaan als het gasjaar 2015-2016 een relatief koud jaar blijkt te zijn. Ook mag voorlopig nog steeds geen gas worden gewonnen in en rond Loppersum.
Bezwaren
Tegen een besluit van minister Kamp om de gaswinning te beperken tot 33 miljard kubieke meter, kwamen ruim veertig bezwaren van onder andere het College van Gedeputeerde Staten van Groningen, diverse Groningse gemeenten, twee waterschappen, Veiligheidsregio Groningen en een aantal particulieren. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

'Klap uitgedeeld'

Verslaggever Goos de Boer van RTV Noord was aanwezig bij de uitspraak. Volgens hem reageren de bezwaarmakers verheugd op het besluit van de Raad van State: "Het is weer een klap die uitgedeeld is, de minister heeft een tik op de vingers gekregen."
Groningerveld
De NAM wint sinds 1963 gas uit het Groningenveld. De gaswinning vindt plaats in vier regio's die bijna allemaal bestaan uit meerdere productielocaties. Het gaat om de regio's Loppersum, Zuid-West, Eemskanaal en Oost. In januari 2015 besloot de minister van Economische Zaken de totale gaswinning in het Groningenveld van 42,5 miljard kubieke meter in 2014 terug te brengen naar 39,4 miljard kubieke meter in 2015. In juni 2015 besloot hij dat in totaal niet meer dan 33 miljard kubieke meter gas mocht worden gewonnen in het gasjaar 2015-2016.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.