Dichtdraaien gaskraan is mogelijk tegenvaller van miljard euro voor schatkist

Minder geld voor de schatkist (Rechten: pixabay.com)
Minder geld voor de schatkist (Rechten: pixabay.com)
ASSEN - Het kabinet moet rekening houden met een tegenvaller voor de schatkist van ongeveer 1 miljard euro als de gaskraan in Groningen verder dichtgaat, zoals de Raad van State vandaag heeft bepaald.
Als gebeurt wat de Raad van State wil, wordt er volgend jaar geen 33 maar maximaal 27 miljard kuub gas gewonnen. De gasbaten dalen dan volgend jaar met 1 miljard euro ten opzichte van de begroting voor 2016. Bronnen op het Binnenhof bevestigen berichtgeving daarover door
.
Een motie
Een meerderheid in de Tweede Kamer eiste begin oktober dat de gaskraan in Groningen substantieel verder dicht gaat. Een motie, ingediend door ChristenUnie, D66, SP en GroenLinks, kreeg met steun van onder meer regeringspartij de PvdA een meerderheid. De motie stelt dat het kabinet lagere gasinkomsten volgend jaar niet moet compenseren met nieuwe bezuinigingen. Het begrotingstekort mag er door oplopen, vinden de voorstemmers.
Een besluit
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën had de motie in een Kamerdebat ontraden, omdat het kabinet pas in december een besluit wil nemen over het eventueel verder dichtdraaien van de gaskraan. Dijsselbloem zei begin oktober al wel dat de gaswinning "heel snel" gaat aflopen "naar een heel laag peil in Nederland".

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.