Provincie investeert 11 miljoen in melkveehouderij en natuur

ASSEN - Met een financiële injectie van 11 miljoen wil de provincie een flinke aanzet geven tot verduurzaming van de melkveehouderij in Drenthe. Tegelijk profiteert de natuur, want onderdeel van de afspraken is ook om een aantal boerenbedrijven te verplaatsen.
De plannen werden vanmorgen op het provinciehuis toegelicht. Zowel LTO Noord als de Natuur- en Milieufederatie Drenthe zijn positief over de plannen. Die moeten er toe leiden dat de Drentse melkveehouderij in 2020 aanzienlijk duurzamer is. "Het is goed nieuws voor de boeren en de natuur", zegt gedeputeerde Henk Jumelet.

Duurzamer

Het is de bedoeling dat boeren efficiënter en duurzamer gaan werken. "Je kunt denken aan anders omgaan met de bodem, het inzetten van meer grond en een andere manier van voeren. Daardoor kun je op milieugebied veel winst behalen en dat is ook weer goed voor de boer", aldus Arend Steenbergen van LTO Noord.

Verplaatsen

Een deel van de 11 miljoen wordt ingezet om bedrijven bij natuurgebieden te kunnen verplaatsen. De partijen verwachten dat boeren die kans zullen aangrijpen, omdat ze dan elders in Drenthe, zoals in de Veenkoloniën, verder kunnen met hun bedrijf.
Drenthe kent 14 Natura 2000 gebieden. Het is de bedoeling om in vijf gebieden met de voorgestelde aanpak te beginnen, waarbij gedacht wordt aan een pilot bij het Dwingelderveld.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.