Drenten lichten Ziggo op: 47.000 euro schade

Ziggo (archieffoto RTV Drenthe)
Ziggo (archieffoto RTV Drenthe)
HOOGEVEEN - Tegen twee mannen uit Hoogeveen en een man uit Emmen is voor oplichting celstraffen tot acht maanden geëist.
De drie hebben kabelexploitant Ziggo ernstig benadeeld door op valse namen en adressen abonnementen af te sluiten waarmee zij een decoder en smartcards opstreken. Naast de celstraffen eist de officier dat dit trio Ziggo de schade, een bedrag van bijna 47.000 euro, terugbetaalt.
Handtekeningen
Om de pakketten te krijgen, werden in de periode van januari 2013 tot februari 2014 in Emmen, Assen of Hoogeveen adressen opgegeven waar niemand woonde. Vervolgens werden de pakketten bij een postkantoor afgehaald. Hiervoor moest een digitale handtekening worden gezet. Om de verdwenen decoders en smartcards weer op te sporen, stelde Ziggo een onderzoek in. Uiteindelijk liepen de drie via de digitale handtekeningen tegen de lamp. Bijna tachtig pakketten waren op die manier opgehaald.
In opdracht
Het trio zei dat de pakketten in opdracht waren opgehaald. Wie de opdrachtgever was, wilden de mannen niet zeggen. Zij kregen als dank een klein bedrag in de hand gedrukt. De verdwenen decoders en smartcards werden via advertenties op internet aangeboden. De advertenties kwamen uit de pen van één van de drie verdachten. Ook dit gebeurde in opdracht, zei de man.
Straffen
De officier vond dit een ongeloofwaardig verhaal. Temeer, omdat de opdrachtgever onbekend bleef. Het OM vroeg de 21-jarige Emmenaar een celstraf van twaalf maanden, waarvan vier maanden op te leggen. Tegen een 28-jarige man uit Hoogeveen werd negen maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk geëist. Een 23-jarige man uit Hoogeveen hoorde voor zijn kleinste rol een celstraf van zes maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen.
De rechtbank doet vier december uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.