Kamerlid Agnes Mulder: Ook omgekeerde bewijslast voor gedupeerden gaswinning in Drenthe

ASSEN - CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder uit Assen is blij dat het leveren van bewijs van aardbevingsschade straks niet langer bij de gedupeerde Groningers ligt, maar bij de NAM. Maar ze wil meer. "Dit moet ook gelden voor Drenthe en andere plekken waar mensen last hebben van NAM-activiteiten."
Mulder gaat er bij minister Henk Kamp van Economische Zaken op aandringen dat hij deze nieuwe regeling van de zogeheten 'omgekeerde bewijslast' ruimhartiger toepast. "De minister heeft de regeling nu zo uitgelegd, dat dit alleen voor Groningers geldt, maar daar ben ik dus nog niet klaar mee."
Het Drentse Kamerlid zei dit vanmiddag in het Radio Drenthe-programma Cassata. "De Raad van State heeft ook niet gezegd dat dit niet zou kunnen, dus ik ga proberen dat alsnog te regelen."
Zie ook: Minister Kamp akkoord met omkeren bewijslast aardbevingsschade

Belangrijke stap

Mulder vindt de wetswijzing, die minister Kamp begin volgend jaar wil doorvoeren, een belangrijke stap in de goede richting om de aardbevingsellende in Groningen te verzachten.
"Als je scheuren of verzakkingen in je huis hebt, moest je tot nu als gedupeerde aantonen dat dit komt door de gaswinning van de NAM. Mensen worden daar soms moedeloos van, want dat gaat in veel gevallen zeer moeizaam. Maar door aanpassing van de wet, moet de NAM straks aantonen dat de schade niet door de gaswinning komt. Dat scheelt voor de burgers toch een hele hoop ellende."
Al langer gestreden
De provincies Drenthe, Groningen en Friesland probeerden in de jaren negentig ook al de bewijslast om te keren bij schade door gaswinning. Vooral het PvdA-Tweede Kamerlid Tineke Witteveen uit Hoogeveen maakte zich daar destijds sterk voor in Den Haag.
Aanleiding was toen onder meer het getouwtrek tussen inwoners van Roswinkel en de Nederlandse Aardolie Maatschappij over schade aan de huizen daar door de gaswinning. Maar VVD-minister Annemarie Jorritsma weigerde destijds de mijnbouwwet aan te passen.
Ook afvalwaterinjecties
Agnes Mulder wil ook dat de omgekeerde bewijslast van toepassing wordt voor alle mijnbouwactiviteiten en niet alleen voor gaswinning. "Ook de afvalwaterinjecties die de NAM uitvoert, vallen onder mijnbouwactiviteiten. Dat valt straks nog niet onder de nieuwe wettelijke regeling. Maar wij willen daar ook zeker met de minister over in gesprek bij behandeling van de mijnbouwwet."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.