Drentse jongeren roken het meest van heel Nederland

Jonge rokers in Drenthe (Rechten: pixabay.com)
Jonge rokers in Drenthe (Rechten: pixabay.com)
ASSEN - Drentse jongeren zijn de meest verstokte rokers van Nederland. Bijna een op de vijf jongeren tussen de 12 en 20 jaar oud rookt hier. Dat is meer dan waar dan ook, maakte de Landelijke Jeugdmonitor vandaag bekend.
De onderzoekers signaleren dat rokende jongeren
stug volhouden en dan nog in Drenthe het meest. 19 procent van de Drentse jongeren rookt, tegenover zo'n 11 procent in delen van de Randstad. Het onderzoek ging over de periode 2010-2014.
Niet alleen pubers
Dit voorjaar maakte de GGD Drenthe nog bekend dat roken onder jongeren wel op zijn retour is. Nu blijkt dat - alhoewel minder - de Drentse jeugd er nog steeds lustig op los rookt. En het is zeker niet alléén een puberale fase. Ook in een leeftijdscategorie hoger (20-25) blijken de Drentse jongvolwassenen de fanatiekste rokers van het land. Van hen rookt bijna de helft wel eens.
Autochtonen
Een duidelijke verklaring wordt overigens niet gegeven, maar mogelijk heeft het hoge percentage jonge rokers in de provincie te maken met het feit dat Drenthe een relatief witte provincie is. Niet-westerse allochtonen blijken veel minder vaak te roken dan autochtonen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.