Mayareis dag 3: 'Net als in de vlindertuin'

ASSEN - De bananen zijn zoeter en het is 'net als in de vlindertuin.' Verslaggever Hilde Boelema en cameraman Edwin van Stenis voelen zich helemaal thuis in Guatemala.
Vamos! Zo vroeg al? Jazeker. Om zes uur 's ochtends vloog ons propellervliegtuig naar Flores. Een plaats dichtbij Tikal, een van de grootste Mayasteden.
Vlindertuin
Tijdens de landing snap je ineens waaraan Guatemala haar naam te danken heeft. Guatemala betekent waarschijnlijk land van de vele bomen. En een groen oerwoud ontvouwt zich onder ons. Eenmaal uitgestapt voelen we ons thuis. Het ruikt hier net zoals in de vlindertuin in Dierenpark Emmen.
Bananen
Vanaf de luchthaven rijden we naar Tikal, een grote Mayastad middenin het oerwoud. Onderweg stoppen we voor bananen, die veel zoeter en smaakvoller zijn dan die in Nederland. En bovendien veel goedkoper. Na anderhalf uur rijden, komen we aan in Tikal. Langzaam worden we teruggevoerd naar de bloeitijd van de Maya's, rond 800 na Christus.
Oerwoud
Rond de plaza mayor, het centrale plein, liggen verschillende tempels. Het meest in het oog springen de grote mannentempel en de vrouwentempel. Ze liggen lijnrecht tegenover elkaar. Ook beklimmen we de hoogste tempel van Tikal. Die is zeventig meter hoog en geeft een prachtig uitzicht over de tempels die boven het oerwoud uitsteken.
Chocoladesaus
Maar Tikal heeft meer te bieden dan alleen deze prachtige tempels. Een heel oerwoudleven speelt zich rond de monumenten af. Wij kunnen de brulaap, slingeraap, neusbeer en wilde kalkoen van ons lijstje afstrepen. Onze gids gaf bij elk nieuw dier - al dan niet gevraagd - bereidingsadviezen. De laatste smaakt erg goed met chocoladesaus.
Kalksteen
Na een lange dag vol indrukken is het tijd voor een moment van rust en eten. Als een van onze reisgenoten vraagt hoe de tortilla's die we eten gemaakt zijn, kijk ik vreemd op. Van mais, water en kalksteen. Tja, bij gebrek aan melk en eieren moet je wat. Vamos! Hasta mañana.
Saludos!

Lees ook:

Lees ook:
Cameraman Edwin van Stenis en verslaggever Hilde Boelema reizen komende week door Midden-Amerika. Om precies te zijn door Guatemala en Belize. Zij zijn hier op uitnodiging van het Drents Museum.

In het Drents Museum is vanaf 28 februari de tentoonstelling
Maya's, Heersers van het Regenwoud
te zien.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.