Werknemers Jumbo pikken werkdruk niet langer

BEILEN - De opjaagcultuur bij het distributiecentrum van Jumbo in Beilen moet stoppen. FNV-leden hebben dat in een protestbrief aan de directie laten weten.
Zo'n zestig medewerkers zijn naar de bedrijfsleiding in Beilen gestapt. Daar is de brief voorgelezen.
"Dit pikken we niet langer", zegt medewerker Geert-Jan Middelbos. Hij is landelijk voorzitter van de FNV-kadergroep en werkt in Beilen.

Tranen in de ogen

"Als de bedrijfsleiding de problemen niet erkent, letten ze niet op of luisteren ze gewoon niet. De leiding vindt het allemaal wel meevallen. Terwijl mensen met tranen in hun ogen staan als ze weer een standje hebben gekregen", zegt Middelbos.

Norm zorgt voor stress

Personeel van het distributiecentrum wil af van de norm die bepaalt hoeveel producten ze binnen een bepaalde tijd moeten ophalen. Deze zogeheten collinorm zorgt voor veel stress, bijna-ongelukken en ziekteverzuim, volgens de werknemers.

'Mensen zijn geen robots'

"In sommige distributiecentra hangen lijsten met namen van de mensen en hoeveel ze ophalen", zegt Karin Boelens van vakbond FNV. "Zo kun je zien of mensen de norm wel of niet halen. Dat mag niet eens vanwege de privacy. Bovendien: mensen zijn geen robots." In Beilen hangen deze lijsten niet.
Volgens medewerkers zijn er veel mensen met rug- nek- en schouderklachten. "Want het gaat alleen maar om de norm", zegt FNV-er Middelbos. "En die geldt voor iedereen, oud, jong, man en vrouw."

'Voor jou een ander'

Uitzendkrachten worden nog meer onder druk gezet volgens Middelbos. "Tegen hen wordt gezegd: 'Voor jou een ander als je de norm niet haalt.'"
Ook zijn de containers die naar de supermarkten gaan volgens de vakbond vaak veel zwaarder dan de afgesproken vierhonderd kilo. "Ik werk er nu 27 jaar. Eerst bij C1000 en nu bij Jumbo. Die containers zijn altijd zwaarder. Daarom ben ik gestopt als chauffeur", aldus Middelbos.

Dagelijks in gesprek

De bedrijfsleiding van het Jumbo-distributiecentrum in Beilen verwijst voor commentaar naar de landelijke woordvoering. In een brief aan het programma 1Vandaag, dat de zaak gisteravond aankaartte, schrijft Jumbo "dagelijks met werknemers in gesprek te zijn over werkdruk en veiligheid."
Vakbond FNV heeft een klacht ingediend bij de Inspectie Sociale Zaken, die volgens de bond een onderzoek doet.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.