'Financiële gevolgen outlet Assen nog onbekend'

ASSEN - Er is nog veel onduidelijk over de financiële gevolgen van de bouw van een Factory Outlet Center in Assen. Dat schrijft Roots Beleidsadvies na een analyse van wat er nu wel en niet bekend is over de betwiste outlet bij het TT-circuit.
Roots geeft aan dat niet bekend is wat de outlet voor gevolgen heeft voor de grondprijzen in Assen. Bovendien is onduidelijk hoeveel het bouwrijp maken van de grond voor een outlet de gemeente gaat kosten.

Twee onderzoeksrapporten

De rekenkamercommissie van de gemeenteraad vroeg aan Roots twee bestaande rapporten te bestuderen. Dat is het rapport van Ecorys naar de ruimtelijke -economische effecten. En het tweede rapport betreft dat van CityWorks, B@S Consultants & Strabo dat ingaat op de vraag of de bouw van een outlet bijdraagt aan een duurzame verstedelijking.

Planschade niet meegerekend

Roots is kritisch. Enerzijds levert een outlet meer geld op aan bijvoorbeeld precario-rechten en OZB-inkomsten, anderzijds verminderen de gemeentelijke inkomsten door toename van de leegstand. Ook kunnen ondernemers gaan vragen om planschadevergoeding, maar ook daarover zwijgen de rapporten. Onduidelijk is waarom al die financiële gevolgen niet zijn afgewogen, zegt Roots Beleidsadvies.

Point of no return

De gemeente moet in elk geval niet op grond van deze rapporten een bestemmingsplanprocedure starten, schrijft Roots beleidsadvies. Zeker als de gemeente ook al een voorlopige overeenkomst met de initiatiefnemers wil sluiten '(...) lijkt de gemeente daarmee een point of no return te passeren.' De financiële implicaties zijn dan '(...) veel groter dan op dit moment.'

Aannames betwijfeld

Roots twijfelt ook aan bepaalde aannames in het rapport van CityWorks cs. Niet meegerekend zijn bijvoorbeeld de ervaringscijfers van andere outlets met hoeveel marktruimte er voor een outlet is.
Ervaringscijfers zijn weer juist wel meegenomen bij de berekening van de impact van een outlet op andere winkelcentra. Volgens Roots zouden de onderzoekers van CityWorks cs bij een andere keuze tot de conclusie komen dat er geen ruimte is voor een outlet in Assen en zou de impact van de bouw groter worden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.