Wie is de kroonprins van wereldkampioen dammen Harm Wiersma?

DAMMEN - Al 31 jaar snakt Nederland naar een opvolger voor wereldkampioen dammen Harm Wiersma. Maar ook tijdens het toernooi in Emmen lukte het niet. De Rus Georgiev kaapte de hoofdprijs voor de neus van de Nederlanders weg. Maar volgens Wiersma is het een kwestie van tijd dat hij een opvolger krijgt.
Voor de negende keer ging de titel naar de Rus Georgiev. Het zilver was voor de 17-jarige toernooi-revelatie Jan Groenendijk uit Wageningen en het brons ging (net als twee jaar geleden) naar Roel Boomstra (22) uit Emmen.

Groenendijk of Boomstra?

Wie van de twee Nederlanders in de toekomst het meest kans maakt op de wereldtitel, daar wil Wiersma geen uitspraken over doen. Wel zegt hij: "Ze maken er allebei aanspraak op. Maar niemand had verwacht dat Jan Groenendijk zo snel op zou komen en zo zijn stempel al op een toernooi zou kunnen drukken. Het betekent wel dat we er als Nederland een potentiële wereldkampioen bij hebben".

Veranderd door wereldtitel

De wereldtitel van 1984 heeft Wiersma wel veranderd: "Je wordt toch anders bekeken door mensen en het brengt je mogelijkheden die je anders niet zou krijgen".

Kwestie van tijd

Volgens hem is het ook een kwestie van tijd dat Groenendijk of Boomstra de wereldtitel pakt: "Het is één van die twee, dat is wel zeker. Binnen nu en een paar jaar gaat dat gebeuren".

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.