Emmen doet haar best voor kinderen in bijstand

EMMEN - In Emmen leven duizenden kinderen in een gezin dat rondkomt van de bijstand. Vorig jaar waren dat er 1920, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemeente doet haar best om te zorgen dat de kinderen daar zelf zo weinig mogelijk van merken.
Kinderen in bijstandsgezinnen lopen een hoger risico om later in armoede te leven. De gemeente neemt verschillende maatregelen om dat te voorkomen.


Participatiewebshop

De gezinnen krijgen een budget toegewezen en kunnen zelf via een webshop kiezen welke activiteit of dienst zij willen gebruiken. Bij dansschool All About Dance in Emmen maken veel kinderen gebruik van die participatieregeling. De contributie wordt voor hen deels betaald door de gemeente.

All About Dance

Eigenaar van dansschool All About Dance, Evelien Koning, kreeg toen ze twee jaar geleden begon veel verzoeken om zich bij de webshop aan te sluiten.
"De ouders komen bij je of je meedoet aan die regeling en of ze via die regeling kunnen betalen. Dat gaat niet vanzelf, ze schamen zich er vaak wel voor."
"Ik had er nog nooit van gehoord, wist ook niet dat er zoiets was, dus ik ben naar de gemeente gegaan en heb daar gevraagd wat dat betekent omdat ik er veel aanvragen voor krijg."

Sinterklaasvoorstelling

De jonge dansers oefenen voor de voorstelling van aankomende zaterdag. Alle ouders zijn uitgenodigd voor de speciale opvoering voor Sinterklaas. Hoewel dat een leuke dag moet zijn brengt dat volgens Koning ook ouders in de problemen. "Voor Sinterklaas vraag ik een kleine eigen bijdrage, van €4,50. Voor veel mensen is dat een klein bedrag, maar voor deze gezinnen is dat al heel veel geld. Dus daar heb ik ook wat voor aangevraagd bij de participatiewebshop."

Nog veel onbekend

Evelien Koning stapte naar de gemeente toe om duidelijkheid te krijgen. Ze merkt dat veel ouders dat nog niet doen. "Ik merk wel dat er heel weinig bekend is bij de mensen over wat ze allemaal kunnen krijgen. Bijvoorbeeld over het sportfonds, de participatieregeling of de stimuleringsregeling voor volwassenen om toch te kunnen sporten, bewegen en hobbies te doen. Ik merk dat als ik daarmee kom dat toch nog onbekend is."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.