Mayareis dag 4: De poorten van de onderwereld

ASSEN - Op weg naar Belize steken een paard, twee varkens en een kip over. Dat is heel normaal hier. De dieren lopen vrij langs en over de drukke wegen.
Verslaggever Hilde Boelema en cameraman Edwin van Stenis hebben afscheid genomen van Guatemala en zetten hun reis voort in Belize.

Miljoenen Maya's

Eenmaal de grens overgestoken zien we gelijk overeenkomsten en verschillen tussen de buurlanden. Gisteren schreef ik dat Guatemala land van de bomen betekent, Belize zou dezelfde naam mogen dragen. Het is zo groen en bebost.
Belize is een van de kleinste landen van Midden-Amerika. Er wonen 350.000 mensen. In de tijd van de Maya's was dat wel anders, toen leefden op hetzelfde stukje grond miljoenen mensen.

Brits Honduras

Omdat Belize lang in Britse handen was, het heette tot 1973 Brits Honduras, staat het verder af van de oude Maya's dan Guatemala. Maar op sommige plekken kom je heel dichtbij de Mayacultuur, zoals in de grot Actun Tunichil Muknal.

Poorten van de onderwereld

De Maya's zagen grotten als poorten van de onderwereld. Hier zochten ze contact met de goden en brachten offers. Wij betraden de poort van Actun Tunichil Muknal. Een paar uur lang zwommen, glibberden en klauterden we door de donkere en lange grot, middenin het oerwoud. De Maya's gingen ons voor. Zij deden dit eens in de twintig jaar. Ze geloofden dat de regengod er woonde.

Mensenoffers

In een lange periode van droogte werden hun offers groter: zo graag wilden ze dat het ging regenen. Ze waren wanhopig. En wat is dan het ultieme offer? Een mens. In de grot zijn veertien mensen geofferd, onder wie een paar kinderen. Wij zagen vijf van deze skeletten en veel aardewerk dat rond het jaar 700 tijdens de rituelen werd gebruikt.
De skeletten komen niet naar Assen, die verlaten de grot niet. Wel is er begin volgend jaar een eeuwenoud plaket uit een andere grot te zien in het Drents Museum. Hierop is het ritueel van bloedoffers getekend.

Blauwe plekken

Wij hebben de poort naar de onderwereld zelf weer veilig verlaten. Wat wij er aan overhielden waren een paar blauwe plekken, doorweekte schoenen en een heel bijzondere ervaring.
Foto's of filmmateriaal uit de grotten moeten we jullie schuldig blijven. Het is strikt verboden opnames te maken. De afgelopen jaren zijn meerdere keren camera's op de historische potten en skeletten gevallen, dus dat risico nemen ze niet meer. Qué lástima, helaas.
Saludos!

Lees ook:

Lees ook:

Lees ook:
Cameraman Edwin van Stenis en verslaggever Hilde Boelema reizen deze week door Midden-Amerika. Om precies te zijn door Guatemala en Belize. Zij zijn hier op uitnodiging van het Drents Museum.

In het Drents Museum is vanaf 28 februari de tentoonstelling Maya's, Heersers van het Regenwoud te zien.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.