Agressie tegen lesauto: 'Leg dat maar eens aan je leerling uit'

EMMEN - Rijschoolhoudster Lianne Harmers uit Emmen merkt dat er steeds meer agressie is tegenover haar leerlingen. Daarom heeft ze een dashboardcamera aangeschaft.
"Verzekeringstechnisch leek het mij heel verstandig om alles maar op beeld te hebben. Er gebeurt zoveel gekkigheid op de weg."
Afgesneden
"
Wij worden afgesneden op de weg. Als mijn leerling niet snel genoeg op gang komt, willen mensen achter ons er voorbij, koste wat het kost. Zo zijn wij een paar weken geleden nog geschampt. De inhaalactie werd verkeerd ingeschat waardoor de neus van onze auto werd geraakt. Leg dat maar eens aan je leerling uit."
Harmers noteert in zo'n geval kenteken, merk en kleur van de auto. Tegenover haar leerlingen moet ze rustig blijven en het goede voorbeeld geven. "Ik kan zelf niet agressief worden, maar ik kan het tegenover m'n leerlingen ook niet uitleggen."
'We snappen het niet'
"Eigenlijk komt het er elke keer op neer dat we niet snappen waarom mensen zo ongeduldig zijn, zo'n haast hebben en zo agressief worden. Als ze ons even de kans geven, iets geduldiger zijn, zijn we veel vlotter weg."

Uw acties worden gefilmd

De auto van rijschool Lianne heeft nu dus een zogenoemde dashcam aan boord. De camera hangt in het zicht voor andere automobilisten. "Ik hoop dat ze daardoor meer rekening met ons gaan houden."
Harmers vindt het een goed idee als er een tekst op haar auto komt met de boodschap: 'Uw acties worden gefilmd'.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.