Coevorder biovergister krijgt 25.000 euro boete voor illegaal aanvoeren mest

Voor de biovergister werd mest van buiten de boerderij gehaald (Rechten: archief RTV Drenthe)
Voor de biovergister werd mest van buiten de boerderij gehaald (Rechten: archief RTV Drenthe)
COEVORDEN - De eigenaar van de biovergister aan het Alte Picardiekanaal in Coevorden moet een dwangsom van 25.000 euro aan de gemeente Coevorden betalen. De ondernemer houdt zich niet aan de afspraak dat er geen mest van andere boerderijen mag worden vergist.
Dat schrijft de gemeente Coevorden in een brief aan de gemeenteraad.
Het RUD Drenthe en de de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onderzoek naar de biovergister gedaan. Daaruit blijkt dat de ondernemer in strijd met de afspraken toch een aanzienlijke hoeveelheid mest van buiten zijn boerderij heeft aangevoerd. Daarnaast zou hij dit ook niet goed hebben gemeld in zijn milieulogboek en werden de mestvervoerbewijzen niet bewaard.

'Grens overschreden'

Volgens de gemeente Coevorden hebben de bedrijfsleiders gelogen tegen de gemeente over aanvoer van mest. Daarmee is volgens wethouder Jeroen Huizing een grens op onaanvaardbare wijze overschreden.

Dwangsom

Mocht de ondernemer in de toekomst opnieuw mest van buiten de boerderij aanvoeren, dan krijgt hij een dwangsom van 10.000 euro per keer.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.