'Het Zoorholt-gericht is een heel wreed Drents gebruik'

ASSEN - Zit het Drentse fenomeen Zoorholt-gericht ook in de verfilming van Thomas Rosenbooms boek Publieke werken? Die vraag wordt volgende week beantwoord als de film in première gaat.

Publieke werken
speelt zich af in Amsterdam en in Hoogeveen en omgeving. In het boek beschrijft Rosenboom een beeldende scene van een Zoorholt-gericht, zoals dat vroeger in Drenthe voorkwam.
Volksgericht
"Het was een volksgericht in de eerste helft van de negentiende eeuw", legt volkskundige en literatuuronderzoeker Henk Nijkeuter van het Drents Archief uit. "Als een jongen en een meisje verkering hadden, ging men ervan uit dat ze gingen trouwen en dat er een baby op komst zou zijn. Als de verkering toch uit ging en de jongen trouwde binnen een jaar met een ander meisje, dan was er een traditie: de opgeschoten jongens van het dorp gingen naar het huis van het eerste meisje dat niet zwanger was geworden."
Stuk hout
De jongens namen een stuk hout mee, dor hout: Zoorholt. "Het stuk hout werd aangekleed als een man. Het meisje moest dan de jongens trakteren op drank en eten", legt Nijkeuter uit. Ook moesten de meisjes wel eens met het stuk hout dansen. "Als je verkering kreeg, moest je vruchtbaar zijn. Eigenlijk was dit een signaal voor een dorpsgemeenschap: dit meisje is niet vruchtbaar. Daar moet je niet mee trouwen. Het is eigenlijk een heel wreed gebruik."
De officiële landelijke première van Publieke Werken is aanstaande maandag in Amsterdam, de film draait vanaf 10 december in de bioscoop.

Het hele gesprek met Henk Nijkeuter over het Zoorholt-gericht hoort u zondag om 14.00 uur in Drenthe Toen op Radio Drenthe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.