Openbaar Ministerie eist acht jaar cel tegen inbreker met mes uit Havelte

Een willekeurige inbreker aan het werk (Rechten: archief RTV Drenthe)
Een willekeurige inbreker aan het werk (Rechten: archief RTV Drenthe)
HAVELTE - Tegen een 33-jarige man uit Havelte is in de rechtbank van Zwolle acht jaar cel geëist voor poging tot doodslag bij een inbraak in Steenwijk.
Hij was met een mes een woning binnengedrongen en werd na een worsteling in de slaapkamer overmeesterd.
Gevecht
De Havelter was in beschonken toestand via een achterdeur de woning in Steenwijk binnengegaan. Dat gebeurde rond de klok van drie uur 's nachts. De bewoners, een echtpaar, lagen boven te slapen.
In de keuken pakte de inbreker een mes en drong daarna de slaapkamer binnen en viel de man aan. Het gevecht in de slaapkamer duurde naar schatting van het Openbaar Ministerie tien minuten. Bij de worsteling raakte de vrouw gewond aan haar hand. Haar man werd met het mes bij zijn kaak geraakt.

Bloed tot aan het plafond

Volgens de slachtoffers zat het bloed tot aan het plafond. Na afloop is de hele kamer opnieuw ingericht, maar het bloed scheen zelfs door de nieuwe verf heen, zei de vrouw. De vrouw heeft nog altijd last van de verwondingen aan haar hand, zei ze tegen de rechters.
'Ik begrijp het zelf ook niet'
Het echtpaar wilde vooral weten waarom de inbreker hun huis uitkoos en wat hij boven te zoeken had. Een vraag waar de verdachte geen antwoord op had. “Het spijt me enorm wat er gebeurd is. Ik begrijp het zelf ook niet.”
Samen met zijn vriendin had hij die nacht twee flessen wijn op. Daarna dronk hij acht whisky's in de binnenstad van Steenwijk. Zijn vriendin vertrok en hij ging, na bezoek aan een ander café, kennelijk de woning van de slachtoffers binnen. Hij had moeten zien dat er kleine kinderen wonen gezien het vele speelgoed in en om het huis, aldus de officier van justitie.

Toerekeningsvatbaarheid

De advocaat van de man uit Havelte vond het gedrag van zijn cliënt niet te rijmen met een eerdere inbraak waarvoor hij is veroordeeld. Hij had dan ook verwacht dat justitie de toerekeningsvatbaarheid verder zou onderzoeken. De rechtbank kan zo'n onderzoek alsnog gelasten voor het vonnis wijst. “Mijn cliënt herkent zichzelf niet in wat er is gebeurd.”
De rechtbank van Zwolle doet uitspraak op 10 december.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.