Mayareis dag 5: De heersers van het regenwoud

ASSEN - De reis door Midden-Amerika zit er bijna op voor verslaggever Hilde Boelema en cameraman Edwin van Stenis. Voordat het zover is, brengen ze nog een bezoekje aan de hoogste, door mensenhanden gemaakte tempel van Belize.
Maar het is nog een hele toer om daar te komen.

Slecht wegdek

In de straat van het Noord-Drentse dorp waar ik vandaan kom staat een bordje met slecht wegdek. De stenen liggen daar misschien niet meer helemaal strak naast elkaar, maar het is niets vergeleken bij de weg van San Ignacio in Belize naar Caracol. Die is ongeveer zestig kilometer lang. Het is een zandpad vol kuilen en overstroomde bruggen. Een avontuurlijk ritje dus.

Concurrenten

Caracol was een van de grootste Mayasteden van Belize. Het was een grote concurrent van de stad Tikal in Guatemala. “Een soort Moskou en Washington”, zo omschrijft onze gids het.
De steden in het regenwoud beleefden hun bloeitijd rond 500 na Christus. Door verschillende oorzaken verlieten mensen de steden en won het oerwoud terrein. De huizen en tempels verdwenen onder bomen en andere planten. Pas in 1930 werd Caracol herontdekt.

Balspel

In steden als Caracol en Tikal werd een beroemd en berucht balspel gespeeld. De regels waren iets anders dan bij voetbal. Je mocht de bal niet met je armen of benen aanraken. Je speelde dus met de rest van je lichaam, vooral met je schouders. Niet iedereen kwam ongeschonden uit de strijd: de verliezers van het balspel werden aan de goden geofferd.

Eerbetoon

In Caracol staat de hoogste met mensenhanden gemaakte tempel van Belize: de tempel Canaa. Deze is ruim veertig meter hoog. Het is een pittige klim omdat de traptreden veel hoger zijn dan die bij ons in Nederland. De Maya's moesten hierdoor gebukt naar boven. Het was een eerbetoon voor de goden.

Heersers van het regenwoud

Het uitzicht bovenop de Canaa is geweldig. Alles was je ziet is groen regenwoud. Oost, west en kilometers ver. Zo moeten de Maya's zich dus gevoeld hebben: oppermachtig, de heersers van regenwoud.
Voor ons zit de reis in Midden-Amerika erop. Maar de heersers van het regenwoud en hun schatten komen snel naar Assen. Geen adiós dus, maar hasta luego!
Saludos!

Lees ook:

Lees ook:

Lees ook:

Lees ook:
Cameraman Edwin van Stenis en verslaggever Hilde Boelema reizen komende week door Midden-Amerika. Om precies te zijn door Guatemala en Belize. Zij zijn hier op uitnodiging van het Drents Museum.

In het Drents Museum is vanaf 28 februari de tentoonstelling Maya's, Heersers van het Regenwoud te zien.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.