Volgend jaar tweede filiaal Brownies & DownieS in Drenthe

EMMEN - Lunchroom Brownies & DownieS is een succes in Emmen. In juli ging de eerste Drentse vestiging van de keten waar jongeren met een verstandelijke beperking werken open. Het loopt zo goed dat er nu al plannen zijn voor nieuwe filialen.
"Ik vermoed dat wij volgend jaar zeker nog een filiaal in Drenthe gaan openen en wie weet ook nog één in Overijssel," zegt initiatiefnemer Nick Schepers.

Op slag verliefd

Schepers komt uit een horecafamilie en wilde graag een restaurant beginnen. Het liefst samen met zijn vriendin Carmen Kuipers, maar die wilde haar werk in de zorg niet zomaar opgeven. "Toen zijn we gaan kijken hoe we zorg en goede horeca combineren. Zo kwamen we op Downies & BrownieS. We waren op slag verliefd, meteen verkocht. Dit is wat we willen, dit is wat we willen gaan doen."

Schoonmaken

Het bevalt werknemer Jordy Bos goed om er te werken. "Ik maak de wc schoon en de tafels. Als ik een bestelling opneem, heb ik een lijst en daarop streep ik bijvoorbeeld koffie en gebak aan."

Echt werk

Eigenaar Schepers: "Onze kanjers zijn schoolverlaters van 18 jaar en ouder. Hun ouders zitten meestal met handen in het haar, want ze weten niet waar ze naar toe moeten met hun zoon of dochter. Naar een reguliere dagbesteding willen ze niet. Er werken nu veertien jongens en meiden bij ons."

Geen subsidie

Voor de werknemers krijgt Schepers geen subsidie. "Vanuit idealisme lopen onze jongens en meiden erbij en daarnaast hebben we stagiaires. Wij zijn subsidievrij."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.