Drentse Boermarken willen Unesco-status

De boerhoorn speelde vroeger een grote rol in de boermarke (Rechten: Archief RTV Drenthe)
De boerhoorn speelde vroeger een grote rol in de boermarke (Rechten: Archief RTV Drenthe)
ASSEN - De Vereniging Drentse Boermarken gaat proberen de Boermarken op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco te krijgen.
Het unieke karakter van de Boermarken mag volgens secretaris Jan van der Struik niet verloren gaan en moet worden veilig gesteld voor de toekomst. “Het instituut moet gewaarborgd blijven voor de toekomst.”

Tradities, rituelen en gebruiken

Immaterieel erfgoed bestaat uit tradities, rituelen, gebruiken en ambachten die mensen niet verloren willen laten gaan en die ze willen doorgeven aan volgende generaties. Onder andere het Drentse spelletje blokgooien kreeg eerder dit jaar een plek op de lijst van immaterieel werelderfgoed van de UNESCO.

Levensvatbaar?

Inmiddels heeft de Vereniging Drentse Boermarken de formulieren voor een aanvraag binnen. Na de inzending zal de aanvraag eerst in Nederland moeten worden beoordeeld. Zelf moet het bestuur duidelijk maken dat de Boermarken levensvatbaar zijn, ook in de toekomst.
“De Boermarken vervullen een functie in de samenleving op het platteland", zegt Van der Struik. "Ik heb er alle vertrouwen in dat dit instituut ook in de toekomst mensen blijft binden.”

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.