Ultimate Frisbee is meer dan een leuk strandspelletje

ASSEN - Geen strandspelletje, maar een serieuze sport. Dat vinden de leden van sportvereniging Aurora uit Assen van Ultimate Frisbee. Zondag speelde de vereniging voor het eerst een thuiswedstrijd.
"Ik ben blij dat we eindelijk eens een wedstrijd hier kunnen spelen", zegt trainer Lidewij van Katwijk. "Eens per maand is er een competitiedag, en daarvoor moeten we meestal het hele land doorcrossen. Vorige maand speelden we nog in Eindhoven."

Aantrekkingskracht

De Asser vereniging heeft nog maar tien leden. "Maar we krijgen steeds meer aandacht en ik hoop dat we gaan groeien. En in deze tijd, waarin je van alle kanten hoort dat vooral pubers stoppen met sporten, is het misschien zo dat juist deze sport de goede aantrekkingskracht heeft om ze toch in beweging te houden."

Overspelen

Ultimate Frisbee wordt met twee teams van vijf spelers tegen elkaar gespeeld. "Doel is van de ene kant van het veld naar het andere te komen. Je mag niet met de frisbee lopen, dus je moet overspelen. Als een medespeler de frisbee vangt in de eindzone van de tegenstander, heb je een punt."

Conditie

Bij dat overspelen mag de frisbee niet buiten de lijnen komen of de grond raken. Van Katwijk: "Dat vraagt nauwkeurigheid en conditie. Als je de schijf hebt, moet je goed kunnen gooien, als je hem niet hebt, moet je rennen om in een goede positie te komen."

In een kring

Bijzonder aan het Ultimate Frisbee is wel de afsluiting van een wedstrijd. Dan gaan de spelers van de twee teams samen in een kring staan en vertellen de laatste twee scorende spelers wat ze van de partij vonden.

Fair play

"Dat gaat om de spirit of the game", zegt Van Katwijk. "Fair play is heel belangrijk. Ondanks dat het een wedstrijd is, blijf je sportief en geef je ook waardering voor de prestatie van de tegenstander."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.