'Drentse schaapskuddes redden het niet meer'

HAVELTE/BALLOO - "Zeker een paar Drentse schaapskuddes zijn over een paar jaar weg als de provincie de subsidie niet verhoogt." Dat zegt Albert Kerssies van Stichting Behoud Drentse Schaapskuddes. Hij doet daarom een dringend beroep op Provinciale Staten.
Volgens Kerssies is al twaalf jaar het jaarlijkse subsidiebedrag niet verhoogd. Door de inflatie en door extra kosten, zoals bijvoorbeeld de verplichte inenting tegen Q-koorts, is het huidige bedrag ondertussen onvoldoende, vindt hij.
De provincie wil de schaapskuddes structureel 33.500 euro per kudde geven. Maar volgens Kerssies is er voor de tien kuddes in Drenthe elk 7500 euro per jaar meer nodig dan de provincie beschikbaar wil stellen.
Agrarisch natuurbeheer
Schaapsherder Jelle Kootstra zou bijvoorbeeld graag honderd schapen toevoegen aan zijn kudde van driehonderd Drentse heideschapen op het Holtingerveld bij Havelte. "Dan kan ik veel beter het agrarisch natuurbeheer doen. Nu vergrassen grote delen van de hei hier bij de hunebedden."
Niet meer geld
Schaapsherder Marianne Duinkerken van de schaapskudde op het Balloërveld herkent het probleem bij andere kuddes. "Ik vind het ook raar dat Staatsbosbeheer niet meer geld heeft om voor het agrarisch natuurbeheer te betalen. Van die 1400 euro nu kan je echt niet leven."
Maar wat de subsidie betreft wil Duinkerken niet het onderste uit de kan halen. "Want dan krijg je een keer het deksel op de neus."
Van jaar tot jaar
Door de inzet van verschillende ondersteunende stichtingen lukt het Duinkerken veel inkomsten te krijgen uit de verkoop van vlees en wol. Duinkerken wil daarom liever van jaar tot jaar kijken hoeveel subsidie er echt nodig is.
De Stichting behoud Drentse Schaapskuddes vertegenwoordigt de belangen van de kuddes bij natuurgebieden in Balloo, Westerbork/Orvelte, Exloo, Holtingerveld, Ruinen, Dwingelderveld, Hijkerveld, Doldersummerveld, Bargerveen en Stroomdal.
Subsidie tot 2020
Tot 2012 had het Rijk een subsidieregeling voor schaapskuddes, maar die werd wegbezuinigd. De provincie nam de subsidie over. Jaarlijks wordt bepaald of de provincie daar mee doorgaat. Albert Kerssies hoopt dat er nu een subsidiebedrag wordt afgesproken tot 2020. "Dat geeft financiële zekerheid."
Het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra stelt voor om schaapsherders een vaste, structurele vergoeding te geven. Daarnaast zou er geen gebruik meer moeten worden gemaakt van openbare aanbestedingen, maar van langdurige contracten. Dat staat in een concept van rapport 'Wie stuurt de herder?' dat de NOS in handen heeft.
Het Miniserie van Economische Zaken heeft laten weten in gesprek te gaan met provincies over de schaapskuddes.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.