Echtgenote saunaeigenaar mogelijk voor strafrechter

Het UWV wil 85.000 euro van de vrouw (Rechten: uwv.nl)
Het UWV wil 85.000 euro van de vrouw (Rechten: uwv.nl)
PEIZE - De echtgenote van de eigenaar van Beauty Sauna Peize moet zich mogelijk voor de strafrechter verantwoorden voor uitkeringsfraude.
Dat bleek vandaag bij de bestuursrechter in Groningen. Het UWV wil geld terug van de vrouw, omdat zij ondanks haar WAO-uitkering in de zaak van de man heeft gewerkt.
De vrouw was het niet eens met de hoogte van het bedrag en stapte naar de rechter. Als die oordeelt dat de vrouw 50.000 euro of meer moet terugbetalen, dan moet het UWV nog eens aangifte doen bij het Openbaar Ministerie.

Leidinggevende functie

Volgens het UWV had de vrouw in de periode van 2007 tot 2012 minimaal 26 uur per week een leidinggevende functie in het bedrijf. Hierdoor zou ze onterecht 85.000 euro hebben opgestreken. Als manager was ze volgens oud-werknemers dagelijks op het werk. Ze had een eigen kantoor en stuurde de hoofden van de afdelingen aan. Andere getuigen, die nog bij het bedrijf werkzaam zijn, zeggen dat de vrouw maar enkele uren per week aanwezig was. Ze overlegde met haar echtgenoot, die vervolgens de beslissingen nam.

Geen schot in de zaak

Advocaat Ubo van Ophoven, die de vrouw bijstaat, hekelde de manier waarop onderzoek is gedaan naar de vermeende fraude. De arbeidsinspectie zou de zaak in 2013 aan het rollen hebben gebracht, maar dat klopt niet volgens de advocaat. "Uit niets is gebleken hoe het onderzoek is gestart", zegt hij.
Ook zouden met name ex-werknemers gehoord zijn en relevante getuigen niet. Volgens de advocaat is het onderzoek gebaseerd op 'horen zeggen' en zijn er lukraak conclusies getrokken. Het ergste vindt hij dat de vrouw onnodig lang aan het lijntje is gehouden. "Door de opstelling van het UWV zat er geen schot in de zaak."

Onzorgvuldig

De recht bepaalt binnen zes weken hoeveel 'waardeerbare uren' niet zijn doorgegeven en terug moeten worden betaald. "Had u deze gewerkte uren bijgehouden en doorgegeven, dan hadden we hier nu niet gezeten", zei de rechter tegen de vrouw. "U hebt wel onzorgvuldigheden opgeworpen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.