Handelaars in illegaal vuurwerk staan voor de rechter

De vijf staan morgen terecht (Rechten: archief RTV Drenthe)
De vijf staan morgen terecht (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - De rechtbank in Assen behandelt morgen de zaak tegen vijf verdachten uit Emmen, Ter Apel en Enschede, die worden verdacht van grootschalige handel in 36.000 kilo illegaal vuurwerk.
In november 2012 nam de politie in Emmen ruim 28.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag. Hierbij werden drie verdachten uit Emmen en Ter Apel aangehouden. Het vuurwerk lag opgeslagen in panden aan de Bokslootdwarsweg in Emmen en Kloosterveenweg in Ter Apel. Twee weken eerder werd er door de Koninklijke Marechaussee achtduizend kilo in beslag genomen bij de grensovergang bij Zwartemeer.
Chinees vuurwerk
Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de mannen het illegale vuurwerk uit China, via België en Polen, importeerden. De hoofdverdachten handelden ook in legaal vuurwerk. Zij maakten voor de illegale handel vermoedelijk gebruik van het netwerk dat zij hadden opgebouwd met hun legale handel.
Vier vuurwapens
De politie doorzocht in totaal twaalf locaties in Drenthe. In een kantoorpand aan de Oosterwijk in Emmen stuitten de agenten ook op vier vuurwapens met munitie. Daarnaast namen zij contant geld en vier personenauto's in beslag.
Lawinepijlen, vlinders en flowerbeds
Het in beslag genomen vuurwerk bestond uit onder meer lawinepijlen, vlinderbommen en flowerbeds. Het vuurwerk staat bekend als massaexplosief. Het materiaal lag opgeslagen op een locatie waar in de directe omgeving mensen woonden.
Geen tuingereedschap
Het vuurwerk werd vervoerd in een vrachtwagen met Nederlands kenteken waarvan de bestuurder aangaf dat er tuingereedschap in werd vervoerd. In de laadruimte werden tien pallets met vuurwerk aangetroffen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.