UMCG Ambulancezorg hoopt op meer burgerhulpverleners: We roepen burgers op naoberschap te laten zien

Een AED (Rechten: archief RTV Drenthe))
Een AED (Rechten: archief RTV Drenthe))
ASSEN - Drenthe staat op de derde plek wat betreft het aantal inwoners dat kan reanimeren. Bijna één procent van de inwoners staat geregistreerd als burgerhulpverlener. Dat is niet genoeg volgens directeur Roelof Schoonbeek van UMCG Ambulancezorg.
Schoonbeek hoopt dat over vijf jaar tussen de 20.000 en 25.000 mensen kunnen reanimeren. "Dan hebben we het over vijf procent voor een hartveiliger Drenthe."

Naoberschap

Vooral op het platteland in Drenthe, waar de aanrijtijden van ambulances langer zijn, wil Schoonbeek dat meer mensen hulp kunnen bieden bij een hartstilstand. “Daar valt nog wel wat te verdienen”, zegt hij. Dat kan volgens hem niet door meer ambulances in te zetten of ambulanceposten te bouwen. “Dat houdt een keer op en daarom doen wij een dringend beroep op de burgers om een stukje naoberschap te laten zien.”

Kosten

Vrijwilligers moeten elk jaar 30 euro betalen voor een herhalingscursus. Dat blijkt een hindernis te zijn om burgerhulpverlener te blijven. Om dat tegen te gaan wil Schoonbeek zorgen dat in elke groep een instructeur zit. “Die kan de andere mensen in het netwerk op niveau houden.”

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.