'Meldpunt huiselijk geweld ver onder de maat'

ASSEN - De kwaliteit van Veilig Thuis Drenthe is ver onder de maat. De Inspectie Jeugdzorg heeft een vernietigend rapport geschreven over het nieuwe advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling.
De inspectie bekeek in augustus onder andere in hoeverre Veilig Thuis Drenthe voldeed aan de wettelijke eisen. Op 16 van de 24 punten scoort de organisatie een onvoldoende.

Onvoldoende bereikbaar en beschikbaar

"Veilig Thuis Drenthe voeldoet niet aan de wettelijke eis om zeven dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar en beschikbaar te zijn," staat in het rapport. De inspectie noemt dit een urgent verbeterpunt. Veilig Thuis Drenthe geeft in het rapport aan dat er in 2015 niet genoeg geld is om altijd iemand paraat te hebben.

Onvoldoende personeel

Veilig Thuis Drenthe heeft niet genoeg personeel om een dagelijkse bezetting rond te krijgen, blijkt uit het rapport. Meldingen worden daardoor niet standaard binnen vijf dagen beoordeeld. Zaken die onderzocht moeten worden staan soms een half jaar op de wachtlijst.

Geen kinderen, geen onderzoek

Als sprake is van huiselijk geweld waar geen kinderen bij betrokken zijn, doet Veilig Thuis Drenthe geen onderzoek. Volgens de inspectie voldoet de organisatie daarmee niet aan een wettelijke taak om na een melding te onderzoeken of daadwerkelijk sprake is van mishandeling. "Dit is een verbeterpunt dat Veilig Thuis Drenthe met hoge urgentie dient op te pakken," aldus het rapport.

Ouderenmishandeling niet beëindigd

Oudermishandeling en andere zaken waarbij alleen volwassenen betrokken zijn, worden door Veilig Thuis Drenthe niet beëindigd. Bij gezinnen met kinderen gebeurt dat wel.

Het moet snel beter

Voor 31 december moet Veilig Thuis Drenthe aan de Inspectie Jeugdzorg laten weten hoe de situatie is verbeterd. In andere provincies gaat het beter met Veilig Thuis. In Friesland en Twente scoort de organisatie een voldoende op 18 van de 24 punten.
Veilig Thuis komt voort uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De organisatie is sinds 1 januari van dit jaar het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling en valt onder verantwoordelijkheid van de GGD Drenthe.
Bij de GGD kon nog niemand reageren op het onderzoek.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.