Bewoners Veenkoloniën hebben groot wantrouwen tegen overheid over komst windmolens

ASSEN - Er is een groot wantrouwen tegen de overheid en zeker tegen de plannen voor windmolens in de Veenkoloniën. Dat blijkt uit het onderzoek van gebiedscoördinator Titian Oterdoom. De uitslagen zijn vanmiddag gepresenteerd op het provinciehuis in Assen.
Omwonenden zijn ontevreden over het proces en de manier van communicatie. Bovendien trekken ze de geloofwaardigheid van de overheid in twijfel.
Het onderzoek door de gebiedscoördinator was een wens van de politiek in de Tweede Kamer en Provinciale Staten. Ze wilden weten wat omwonenden van de windmolenplannen vinden.

Begrip

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra begrijpt het wantrouwen dat de inwoners van de Veenkoloniën hebben. "Ik begrijp heel goed dat ik er misschien heel rationeel over kan praten, terwijl die mensen er nog middenin zitten met hun gevoel", aldus Stelpstra.
Stelpstra ziet ook een gevaar in het wantrouwen van de omwonenden. Hij wijst erop dat de molens er gewoon gaan komen en dat het gebied de kans op compensatie niet moet laten schieten. "Uiteindelijk is het natuurlijk altijd de keuze van de mensen zelf of ze in gesprek willen met ons, met initiatiefnemers en het ministerie. Ik zou willen oproepen om dat ook echt te doen. Het is ontzettend belangrijk dat wij weten wat men daar vindt."

Lees ook:
Minister Kamp: Inwoners Veenkoloniën moeten maar bezwaar maken tegen windparken

Kortgeding

Op 20 januari dient een kortgeding dat is aangespannen door de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn. Die gemeenten willen weten of de Rijkscoördinatieregeling (RCR) eigenlijk wel mag worden toegepast.
Minister Kamp heeft door de RCR toe te passen zelf de mogelijkheid om te zeggen hoeveel windturbines op welke plek in de Veenkoloniën komen. Maar de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze willen zelf de regie hebben.

Lees ook:
Borger-Odoorn en Aa en Hunze zetten strijd tegen windmolens voort met rechtszaak
"Ik loop niet op de uitspraak van de rechter vooruit. Maar ik ben wel blij dat het op 20 januari dient, want dan is er op dat punt duidelijkheid", zegt Stelpstra over het kort geding.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.