Vrijstaat Wonderland is weer bewoond: 'Voorlopig houden we het heel kleinschalig'

COEVORDEN - Vrijstaat Wonderland op de grens van Coevorden met Duitsland is sinds vanmiddag weer bewoond.
Wethouder Jeroen Huizing van Coevorden is daar niet blij mee. "Als u bij uw buurman op het erf gaat staan en de buurman zegt dat u moet weggaan, omdat het zijn grond is, dan is volgens mij normaal dat je vertrekt", aldus Huizing.


Welles nietes-verhaal

Volgens de wethouder is de grond namelijk eigendom van de gemeente. "In dit geval is het de grond van gemeente Coevorden. Weliswaar gelegen in Duitsland, maar het is onze grond. Uiteraard willen we niet dat daar gekampeerd wordt."
Bewoner Yoshi Livo ziet het anders. "Wij hebben een claim gemaakt in september, waarin wij aantonen dat deze grond ons toebehoort en daar mogen ze op reageren en dat hebben ze nog niet op de juiste juridische wijze gedaan."

Lees ook:
Bewoner Yoshi keert maandag terug naar Vrijstaat Wonderland
Claim
Wethouder Huizing: "Ik ken de claim. Maar wat ons betreft staat als een paal boven water dat het onze grond is. In het verleden is bijvoorbeeld een deel van de grond al verkocht. Een notaris heeft dat gepasseerd. En die notaris heeft ook gewoon geconstateerd: het is grond die gemeente Coevorden in eigendom heeft en dus mag verkopen. Ze kunnen het claimen, maar wat ons betreft is het helder dat de grond van ons is."

Minder aandacht

Bewoner Yoshi wil de komende tijd wat minder media-aandacht voor Vrijstaat Wonderland. "Voorlopig houden we het heel kleinschalig. Wat mij betreft is dit het laatste mediaoptreden in Wonderland. Er is weinig te melden eigenlijk en dan wordt de druk bij de overheden weer wat hoger om aan iedereen te tonen dat ze de macht hebben overal waar ze willen. Dus wij hebben besloten komende twee weken vrij low profile hier aanwezig te zijn", aldus Livo.
Op één voorwaarde is Livo bereid te vertrekken uit de vrijstaat. "Als de juiste juridische documenten getoond worden, ga ik weg. Maar ik schat die kans vrij klein in."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.