'OM gaat NAM niet vervolgen voor gaswinning'

De NAM in Assen (archieffoto RTV Drenthe)
De NAM in Assen (archieffoto RTV Drenthe)
ASSEN - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Assen wordt niet vervolgd door het Openbaar Ministerie. Dat heeft Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging (GBB) bekend gemaakt op Radio Noord.
Het verzoek om vervolging werd gedaan door de GBB, die daarvoor de bekende strafpleiter
inschakelde.
Niet verwijtbaar
Volgens de bodembeweging maakt de NAM zich door de gaswinning schuldig aan het opzettelijk vernielen van huizen. Daardoor is volgens de bodembeweging ook de veiligheid van inwoners in het geding. "De officier vindt dat de NAM niet verwijtbaar handelt. Op dat punt verschillen we van mening", zegt Kleijer op Radio Noord. "Er zijn volgens ons veel redenen om tot vervolging over te gaan. Het is alsof ze niet willen vervolgen, dat vinden wij vreemd."
Late beslissing
De GBB had de afwijzing wel verwacht. "Ook voorgaande aangiften zijn door het OM geseponeerd", legt Kleijer uit. "Het is jammer dat het zo lang duurde voordat er een beslissing is genomen."
Europees Hof
De bodembeweging gaat wel door. "We gaan nu eerst naar het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Daar gaan we een beroep doen op artikel 12 om daarmee vervolging af te dwingen", aldus Kleijer. "Daarna kunnen we gaan naar het Europees Hof voor de Recht van de Mens."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.