Wegenbelasting Drenthe in 2016 het hoogst van Nederland

Provincie Drenthe verhoogt de wegenbelasting (Rechten: archief RTV Drenthe)
Provincie Drenthe verhoogt de wegenbelasting (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - De wegenbelasting wordt voor komend jaar in Drenthe opnieuw verhoogd. Het Drentse tarief is vanaf volgende maand het hoogste van heel Nederland.
Tot dit jaar waren autorijders in Friesland en Zuid-Holland het duurste uit, maar deze twee provincies hebben hun
verlaagd. In het geval van Friesland zelfs zeer fors: onze buren werden van de duurste plotsklaps de goedkoopste provincie voor autobezitters. Drenthe is door de verhoging nu op gelijke hoogte gekomen met Zuid-Holland.

Opbrengst stijgt met twee miljoen

Drenthe is een van de drie provincies die het tarief voor 2016 verhoogt. De provincie verwacht dat de opbrengst met zo'n twee miljoen euro stijgt tot een bedrag van 55,3 miljoen euro.

Belangrijkste inkomstenbron voor provincie

De motorrijtuigenbelasting, zoals de wegenbelasting officieel heet, is voor provincies veruit de belangrijkste inkomstenbron. De volledige provinciebegroting van Drenthe beslaat volgend jaar 56,2 miljoen euro, waarvan 55,3 miljoen euro wordt betaald door de bezitters van auto's en motoren.
Vroeger moest de opbrengst van de wegenbelastingen door provincies gebruikt worden voor het onderhoud van wegen, maar dat is tegenwoordig geen verplichting meer.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.