NAM mag 27 miljard kuub gas winnen in 2016

ASSEN - De gaswinning in Groningen gaat in 2016 terug naar 27 miljard kuub. Dat heeft minister Kamp van Economische Zaken vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.
Bij het besluit is rekening gehouden met twee factoren, de leveringszekerheid van gas en de veiligheid van de bewoners in Groningen. De maatregel kost de staat 1,5 miljard euro.

Bezwaren

De Raad van State besloot eerder al dat de NAM het komende jaar niet meer gas mag winnen dan 27 miljard kubieke meter. Dit na bezwaren tegen het besluit van minister Kamp om maximaal 33 miljard kubieke meter gas te winnen.
Met het nieuwe gasbesluit respecteert minister Kamp de uitspraak van de Raad van State.

Gaswinning nog verder omlaag

Minister Kamp verwacht dat de gasproduktie in Groningen in 2020 nog verder verminderd kan worden naar rond de twintig miljard kubieke meter. Dat is mogelijk door meer gas te importeren uit het buitenland en minder gas te exporteren naar België, Frankrijk en Duitsland . In Zuidbroek wordt binnenkort een fabriek gebouwd waar buitenlands gas geschikt wordt gemaakt voor Nederland.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.