Gemeente Emmen op vingers getikt om carbidbeleid

EMMEN - De gemeente Emmen heeft een potje gemaakt van het beleid rondom carbidschieten op Oudejaarsdag. Dat stelde de bestuursrechter in Groningen vanochtend.
Twee bewoners van de wijk Noordbarge waren naar de rechter gestapt. Zes jongens willen op een veld in de buurt met Oudejaarsdag carbidschieten en de bewoners vinden dat dit te veel geluidsoverlast geeft. "Wijzelf en onze huisdieren hebben er last van", stelden ze. Vorig jaar gebeurde het ook en maakten ze vergeefs bezwaar.

Te dichtbij

De rechter heeft de bezwaarmakers dit jaar in het gelijk gesteld. Het carbidschieten gebeurt namelijk volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te dicht bij de woonwijk. Het mag dus eigenlijk niet, maar volgens de gemeente zou de burgemeester het schieten gedogen. Een officieel, juridisch geldig gedoogbeleid ligt er echter niet.

Niet optreden

Een van de bewoners heeft de gemeente daarop gevraagd handhavend op te treden als de jongens toch gaan schieten. Dat verzoek werd door de gemeente afgewezen. "De gemeente heeft zo een ontzettend rommelige situatie gecreëerd", zei de rechter. "Dat is haar aan te rekenen."

Anders doen

Volgens de verantwoordelijke ambtenaar probeerde de gemeente telkens met de bewoners tot een oplossing te komen. "We willen gewoon voor iedereen een prettige Oud en Nieuw." De rechter was vernietigend over hoe de gemeente heeft gehandeld. "Dat moet u volgend jaar echt anders regelen."

Overleg

De gemeente, bezwaarmakers en carbidschieters kregen nog de kans op de gang van de rechtbank met elkaar een compromis te sluiten over wat er dit jaar moet gebeuren. "We hebben al minder en kleinere bussen en we hebben ook alle spullen al gekocht", zei organisator Daniël Latour.

Verboden

Bezwaarmaker Jan de Vries hield echter de poot stijf. Volgens de APV mag het carbidschieten niet op die locatie. Of de gemeente nu gaat optreden als de bussen over twee dagen wel op het veld worden gezet, dat is niet duidelijk. "Wij gaan nu nog in gesprek met de gemeente over wat we het beste kunnen doen", zei Latour na de zitting.

Gemeente Emmen

Medewerkers van de gemeente Emmen mochten vanochtend na de zitting niet reageren. Een woordvoerder van de gemeente laat vanmiddag weten dat het college van B en W het verzoek van handhaving dat door de betrokkenen is ingediend, morgenochtend bespreekt.
De uitkomst daarvan wordt aan het eind van de ochtend bekend gemaakt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.