Machine brengt Drentse kuikentjes tot rust

ZUIDVELDE - Drentse kippenboeren pionieren met een nieuw systeem dat het leven van vleeskuikens verbetert. Dankzij dit X-Treck-systeem ondervinden de kuikens minder stress, omdat zij direct vanuit het ei de stal in kunnen lopen.
Daardoor kunnen de kuikens gelijk eten en drinken. Bovendien hoeven ze niet meer van de broederij naar de stal getransporteerd te worden.

'Plofkip' in de ban

De machine komt als geroepen. Het imago van de vleeskippenhouders is de laatste jaren verslechterd, vanwege de negatieve publiciteit rond de zogeheten plofkip. Bovendien verkoopt een aantal grote supermarktketens geen plofkippen meer.
"Deze manier van fokken heeft zeker de toekomst, omdat de kippen zo een minder stressvol en dus een gezonder leven kunnen leiden", aldus vleeskippenhouder Bart Janssen uit Zuidvelde. Hij heeft zelf een systeem in een van zijn stallen. "Dit is alleen maar beter."

Drenthe voorop

Drenthe loopt voorop in de toepassing van dit systeem. Drie van de twaalf installaties staan bij boeren uit onze provincie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.