Jacques Tichelaar: Drenthe moet meer lef tonen

ASSEN - De tijd van pappen en nat houden is voorbij. Drenthe moet lef tonen en er voor zorgen dat we duidelijk op de kaart staan in de rest van Nederland. Dat zegt commissaris van de koning Jacques Tichelaar. "Het wordt tijd om te investeren".
Tichelaar had deze boodschap in zijn nieuwjaarsspeech staan. Maar de nieuwjaarsreceptie van de provincie Drenthe is afgelast vanwege de ijzel. Dus komt de speech niet verder dan het papier.

Hou op met praten en doe wat

Toch is de boodschap duidelijk. Hou op met al die discussies over veel te kleine plannen en maak plannen die impact hebben op de provincie, maar ook op de rest van Nederland. Er is volgens de commissaris 125 miljoen euro beschikbaar voor investeringen.
Tichelaar noemt als voorbeeld de bouw van een nieuwe overdekte ijsbaan. Dat duurt volgens hem veel te lang. Zeker ook omdat de uitgewerkte plannen van Assen en Hoogeveen niet goed genoeg zijn. Tichelaar: "Er komen vast nog meer plannen. Als we zo door gaan heeft elke gemeente straks een ijsbaan."

Bouwen die Factory Outlet Centre in Assen

Ook over de komst van een Factory Outlet Center in Assen is hij duidelijk. "Je kijkt er van op hoe conservatief er in ondernemerskringen op wordt gereageerd. Niet alleen de plaatselijke middenstand schoot volledig in de stress, ook winkeliers in Hoogeveen, Beilen en Westerbork kwamen in het geweer. Ja, zelfs de gemeenteraad in Emmen, 45 kilometer verderop, bemoeide zich er mee", zegt Tichelaar. "Ik zou de tegenstanders van het FOC willen oproepen: Kom aan tafel. Maak er een win-win-situatie van. Want het moet toch zeker ook kánsen bieden, als de navigatiesystemen van tienduizenden consumenten voor het eerst eens op Assen worden ingesteld."
De commissaris heeft ook voorbeelden van plannen die hij ziet als PR machine voor Drenthe. Het bluesfestival in Grolloo bijvoorbeeld. Dat moet uitgroeien tot het blueswalhalla van Nederland. Maar ook het Shakespeare theater in Diever is belangrijk voor Drenthe.

Diever als Shakespearedorp van Nederland

23 April 2016 is de vierhonderdste sterfdag van Shakespeare. "Laten we eens kijken wat we daarmee kunnen doen. Door voorstellingen te maken, boeken uit te geven, en door een authentiek theater te realiseren in Diever". Het Drentse dorp moet wat Tichelaar betreft het centrum worden van alles wat met Shakespeare te maken heeft in Nederland.
De hele speech van de commissaris van de koning is hier te lezen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.