Scapino is failliet: winkels blijven nog open

Scapino winkel blijven voorlopig open (Rechten: archief RTV Drenthe)
Scapino winkel blijven voorlopig open (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Schoenenwinkelketen Scapino is failliet. De rechtbank in Maastricht heeft het faillissement vandaag uitgesproken. Het is de laatste keten van het bedrijf Macintosh dat bankroet is.
Het hoofdkantoor en een groot distributiecentrum van Scapino zijn gevestigd in Assen.
Drents bedrijf
Berend Ziengs begon met de winkelketen in Zweeloo en daarna in Assen. In de jaren zeventig is de formule Scapino opgezet. De zonen van Berend Ziengs, Bert en Henk, werden midden jaren tachtig eigenaar van de schoenenketen. Bert Ziengs stapte in 1995 uit Scapino, en begon zijn eigen keten met Ziengs Schoenen.
Scapino werd in 1997 uiteindelijk verkocht door Henk Ziengs. Daarna is het weer doorverkocht, en de laatste overname was enkele jaren geleden door Macintosh.

'Dit doet me zeker wat'

Het faillissement laat oud-eigenaar Bert Ziengs uit Assen niet onberoerd. "Zeker doet me dit wat. Ik heb samen met mijn vader de winkelketen opgericht. Ik weet nog dat ik in 1973 in Assen aan de slag ging met onze eerste Scapino-winkel aan de Julianastraat. Dat was in een oude fabriek. We sloegen de eerste muur eruit en gelijk de hele straat zonder stroom."

'Ik zag het fout gaan'

Bert Ziengs zag het jaren geleden al fout gaan met de schoenenketen, zo zegt hij. "Ik deed vroeger de inkoop voor Scapino. Twaalf jaar reisde ik de hele wereld over. Nu gebeurt dat door agenten. Dan ben je dus zomaar een deel van je marge kwijt." Ook onderscheidde Scapino zich destijds volgens Bert Ziengs door de kwaliteit van schoenen steeds beter te maken. "Dan hadden we een mooi leren zooltje erin verwerkt. En hadden we weer iets nieuws."

Geen rol

Bert Ziengs, die nu zelf vastgoedondernemer is, hoopt op een doorstart. Maar voor zichzelf ziet hij geen enkele rol. "Nee, absoluut niet."
Of zijn jongere broer Henk Ziengs mogelijk een rol gaat spelen bij een overname. "Geen idee. Daar weet ik niks van. Maar het belang van Henk is een totaal andere. Hij bezit van Scapino nog zo'n 50 tot 60 winkelpanden."
Henk Ziengs heeft nog niet gereageerd. De Asser ondernemer zit ook in het vastgoed, maar is ook eigenaar van Ziengs Schoenen. Hij nam deze schoenenketen in 2007 over van zijn broer Bert. Per 1 december 2015 heeft hij de leiding als algemeen directeur overgedragen, maar hij is nog steeds aandeelhouder.
Voor de schoenenketen Dolcis viel het doek eerder deze week al, moederbedrijf Macintosh zelf ging kort voor de jaarwisseling op de fles.
Winkels nog open
Alle circa 190 filialen in Nederland en de webshop van Scapino blijven voorlopig open. Ruilen van gekochte goederen is ook nog steeds mogelijk. Scapino telt landelijk ongeveer tweeduizend werknemers.

Komt er een doorstart?

De ketens van Macintosh gingen ten onder aan een hoge schuldenlast en slechte marktomstandigheden. De curatoren zeggen nog in gesprek te zijn met een aantal partijen en hopen op een snelle doorstart.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.