Boek over windenergie: 'Gemeenten hebben er in de praktijk niets over te zeggen'

DEN HAAG - Windenergie laat zien hoe Den Haag onze democratie en rechtsstaat ondermijnt. Dat is te lezen in het boek Windenergie en de Overheid, dat vandaag wordt gepresenteerd.
Het boek is geschreven door Albert Koers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW). "Ik vind dat burgers en vooral lokale bestuurders de feiten moeten kennen. Ze moeten weten waar het over gaat, willen ze meepraten en meebeslissen als het gaat om de bouw van windparken en windenergie in het algemeen."
Twee delen
Het boek bestaat volgens Koers uit twee delen. "Deel één bestaat uit veel feiten en weetjes. Het is ook geschreven voor leken, je hoeft dus niet een deskundige te zijn. Ik hoop niet dat het ervaren wordt als een studieboek. In deel twee geef ik mijn mening en komen mijn standpunten naar voren."
Vraagtekens
Koers is niet te spreken over de manier waarop met name de Rijksoverheid omgaat met windenergie en de bouw van windparken. "Vanuit een democratisch en rechtsstatelijk oogpunt zet ik daar vraagtekens bij", stelt hij. "Ik ben niet de enige die dit vindt."
"Vooral de Crisis- en herstelwet heeft de besluitvorming over windparken weggehaald bij gemeenten. Die hebben er in de praktijk niks over te zeggen", zegt Koers. "Provincies gaan nog over de wat grotere windparken. Maar over de echte grote parken, die de grootste effecten hebben op omwonenden, landschap en natuur, wordt alleen in Den Haag beslist."
Koers haalt daarnaast de rijkscoördinatieregeling (RCR) aan. Dat houdt in dat de rijksoverheid de besluitvorming kan coördineren bij projecten die van nationaal belang zijn. "Dat klinkt heel vriendelijk, maar coördinatie wil zeggen: je doet wat ik wil. Als je het niet doet, doe ik het zelf. Dat is een bepaalde vorm van coördinatie die ik nogal dwangmatig vind."

Boekpresentatie

Het boek Windenergie en de Overheid wordt vanmiddag om 13.30 uur gepresenteerd in Den Haag. Tweede Kamerleden Agnes Mulder (CDA) uit Assen en Eric Smaling (SP) nemen het boek in ontvangst.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.