Eeuwenoud Hotel Braams in Gieten failliet verklaard

GIETEN - De deuren van Hotel Braams aan de Brink in Gieten gaan dicht. Gisteren verklaarde de rechtbank het gerenommeerde hotel failliet. Curator Jan Maarten Pol verwacht niet dat er nog een doorstart wordt gemaakt.
In het pand aan Brink 9 is al vanaf 1617 een horecagelegenheid gevestigd. Van een café werd het een herberg en uiteindelijk een hotel. Hoe het nu verder gaat is volgens de curator nog onduidelijk.

Veertig kamers

Volgens Pol telt het hotel zo'n veertig kamers. Ook zijn er enkele zalen in het grote pand. Er werken nog zeven medewerkers. "Dat waren er voorheen 22, maar er is al een reorganisatie geweest", legt Pol uit. De huidige eigenaar, Martin Schrotenbroer, staat er twaalf jaar aan het roer. Hij vroeg zelf het faillissement aan. De totale schuld bedraagt negen ton.
Bed & Breakfasts
De curator wijt het omvallen van het bedrijf onder meer aan de toenemende concurrentie van Bed & Breakfasts. "Dat lijkt wel een trend, want er gaan de laatste tijd regelmatig hotels failliet." Pol doelt onder meer op Bieze in Borger, Hotel Lubbelinkhof in Odoorn, het Brinkhotel in Zuidlaren en Hotel Hoogeveen.

Geen doorstart

De hotels in Borger, Zuidlaren en Hoogeveen hebben inmiddels een doorstart gemaakt. Pol verwacht niet dat dat in Gieten gebeurt: "Er hebben zich nog geen kandidaten gemeld voor een doorstart. Dat betekent dat het hotel dit weekend sluit. Er zijn op dit moment nog gasten."

'Jammer voor het dorp'

De inwoners van Gieten betreuren het faillissement van het hotel. "We kwamen er weinig, maar ik vind het heel jammer", zegt een vrouw. "Het is heel spijtig, want het is een heel oud hotel."
"Jammer voor het dorp", vindt een voorbijganger. "Mensen geven minder uit door de crisistijden. Vroeger had hotel Braams een geweldige uitstraling in deze omgeving. De laatste jaren kwamen er minder mensen. Het had meer gemoderniseerd moeten worden."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.