120 jaar Dennenoord: een doorbraak in de psychiatrische zorg

ZUIDLAREN - Dennenoord in Zuidlaren bestond in november 120 jaar en daarom verscheen er een boek over deze psychiatrische instelling, die nu Lentis heet.
Het boek heet
Dennenoord Getekend voor Zorg - De psychiatrie vormt een bijzonder landgoed in het Drentse Zuidlaren 1895-2015
. Het is geschreven door Monique Huizer en Rense Schuurmans.

Een doorbraak

In 1895 opende het eerste gesticht van de Vereeniging tot Christelijke verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland, haar deuren. Dit gebeurde in een dennenbos in Zuidlaren. De oprichting van Dennenoord betekende een doorbraak in de psychiatrische zorg. Tot die tijd werden psychiatrische patiënten vaak opgesloten in stadsgestichten.

Niet gek

Rense Schuurmans: "Eind negentiende eeuw besefte men zich dat deze mensen niet gek waren, maar ziek. Dus moeten ze verpleegd worden en rust hebben en dat kon goed in een bos."

Kleine gemeenschap

Dennenoord was een zelfvoorzienende kleine gemeenschap. Het was een klein dorp met veel groen, vee, een bakker, een slager en zelfs een eigen kerkhof.
Dennenoord groeide uit tot een complex met achttien paviljoens. 1935 werd een tweede gesticht gebouwd. Dat staat nog altijd bekend als het Noordersanatorium.

Noordersanatorium

Vanaf 1975 werden de oude gebouwen van Dennenoord geleidelijk verlaten. In 1988 kwam het Noordersanatorium in handen van Pharma Bio-Research, nu PRA Health Scienes. Die vertrekt komende zomer uit het monumentale pand aan de Stationsweg. Het is nog niet bekend wat er daarna mee gebeurt.

Luister zondag om 14.00 uur naar ons radioprogramma Drenthe Toen voor een uitgebreid interview over de geschiedenis van Dennenoord.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.