Groningen Airport Eelde rekent op ruim een miljoen verlies in 2016

EELDE - Vliegveld Groningen Airport Eelde rekent dit jaar op een tekort van 1,2 miljoen euro. Het tekort wordt onder andere veroorzaakt door veel hogere kosten en minder opbrengsten uit vluchten.
De begroting met de verwachtingen voor dit jaar ligt bij de aandeelhouders van de luchthaven. Dat zijn de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Assen, Tynaarlo en Groningen.

Al jaren verlies

Het vliegveld draait al jaren met verlies. In 2014 kwam het werkelijke tekort uit op bijna negen ton. In 2015 wordt een verlies van 945.000 euro verwacht. Of dat ook zo is, zal in de loop van dit jaar moeten blijken uit de jaarrekening.
Toch was 2015 voor Groningen Airport Eelde een recordjaar als het gaat om het aantal passagiers. Verder zijn er meer inkomsten van uitwijkers. Dat zijn vliegtuigen die vanwege het weer niet konden landen op Schiphol en daarom naar Eelde vlogen en hier havengeld moesten betalen.

Kosten stijgen, opbrengsten dalen

De luchthaven is voorzichtig. Omdat de kosten van bijvoorbeeld security stijgen en de opbrengsten uit de afhandeling van passagiers en vliegbewegingen dalen, is het ook nu weer moeilijk om het resultaat te verbeteren.
Komend zomerseizoen zijn er ook iets minder vluchten. Tenerife verdwijnt als bestemming. Naar Gran Canaria wordt nog maar één keer per week gevlogen. Het Turkse Dalaman keert wel terug in het schema. Eelde verwacht meer van de lijndiensten naar Londen en Gdansk.

Minder vliegbewegingen

Naast de passagiersdaling ziet de noordelijke luchthaven het aantal vliegbewegingen opnieuw afnemen. Dat heeft onder andere te maken met het verdwijnen van twee vliegscholen uit het Noorden. De KLM Flight Academy heeft ook minder studenten en vliegt minder.
Ook dit jaar trekt het vliegveld extra geld uit voor marketing en promotie. De afgelopen jaren is er geld uit het Route Development Fund gebruikt voor de routes naar Londen en Gdansk. Verder wordt er een marktonderzoek gedaan naar mogelijke bestemmingen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.