NAM niet gedwongen tot schadeconvenant met Langelo: 'Onbegrijpelijk'

LANGELO - Minister Kamp dwingt de NAM in Assen niet tot het opstellen van een schadeconvenant voor omwonenden van de gasopslag in Langelo. Dit tot grote teleurstelling van ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber.
Zij stelde de minister van Economische Zaken eind vorig jaar vragen over mogelijk zwaardere aardbevingen bij Langelo door de uitbreiding van de gasopslag daar. Ook wilde zij opheldering over de in haar ogen gebrekkige communicatie rond de uitbreiding en ze stuurde aan op een schadeconvenant.

Geen aanvullende maatregelen

Uit de antwoorden op de Kamervragen blijkt dat de minister geen aanvullende maatregelen neemt. Kamerlid Carla Dik-Faber: "Ik ben zeer teleurgesteld. Als bewoner sta je tegenover een exploitant en dan moet je zelf maar aantonen dat de schade het gevolg is van bodembewegingen. Volgens minister Kamp valt het allemaal wel mee, maar ik vindt dit heel zorgelijk."

Schadeconvenant

Volgens Henk Kamp van Economische Zaken is de aansprakelijkheid goed geregeld in het burgerlijk wetboek en ziet hij geen aanleiding voor een schadeconvenant tussen de NAM en inwoners van Langelo. Ondanks de inmiddels tachtig schademeldingen uit Langelo en omgeving. Volgens Kamp is aangetoond dat het om gebreken gaat in de constructie van de woningen en dat bodembeweging niet de oorzaak is.

'Onbegrijpelijk'

"Ik vind dat bizar", zo reageert Carla Dik-Faber verbolgen. "Ik woon op de heuvelrug, hier is geen gaswinning. Als ik een probleem heb met de constructie van de woning, kan mijn huis prima blijven staan. Dan gebeurt er verder niets mee. Maar woon je bij een opslag- of productielocatie in Drenthe, dan is er ineens wel een probleem. Dat komt door de bodembewegingen in de ondergrond. Dat wordt glashard ontkend en ik vind dat onbegrijpelijk."
Minister Kamp heeft in zijn antwoorden wel toegezegd dat hij de communicatie en procedures gaat verbeteren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.