Gevangen in je eigen bijkeuken: het verhaal van Diana Brouwer

ZUIDLAREN - Diana Brouwer heeft een mooie opgeruimde eengezinswoning in Zuidlaren, maar ze leeft in de bijkeuken. Een kleine aanbouw zonder ramen. Achter de bijkeuken is een slaapkamer met badkamer aangebouwd. In andere delen van het huis komt ze bijna niet, want haar speciale rolstoel past niet door de deuropening.
Brouwer huurt sinds mei een woning die al is aangepast voor gehandicapten, maar het huis is nog steeds niet geschikt voor haar specifieke situatie. De gemeente wil wel aanpassingen doen, maar volgens Brouwer maken de voorgestelde veranderingen in de praktijk geen verschil. "Dan willen ze bijvoorbeeld een voordeur plaatsen die elektrisch open kan, maar mijn rolstoel past sowieso niet door de voordeur, dus ik gebruik het niet."

Progressieve botziekte

Brouwer heeft een progressieve botziekte. Dat betekent dat bot bij haar niet meer aangroeit. Na een val in haar vorige woning is daarom haar linkerarm afgezet. Ze slaapt op haar zij met een grote berg kussens onder haar benen. Ze heeft een gemotoriseerde rolstoel waar ze haar benen continu vooruit kan steken. Lopen kan ze wel, maar slechts heel kort en alleen op haar tenen. "Er zijn filmpjes waarop je mij ziet lopen. Daardoor denkt de gemeente dat ik helemaal geen rolstoel nodig heb, maar dan kijken ze niet goed genoeg naar hoe ik dan loop."

Sancties

Brouwer wil al jaren een nieuwe rolstoel. De huidige is volgens haar 'op'. Om de gemeente zover te krijgen heeft ze telefoongesprekken met zorgambtenaren opgenomen en op internet gezet. "Die filmpjes stonden op Youtube, maar ik heb ze offline gehaald en ook mijn excuses aangeboden." Toch is ze naar eigen zeggen voor de filmpjes gestraft: ze mag niet meer bellen met de gemeente, alleen nog één keer per week een brief of e-mail schrijven.
Kort geding
GroenLinks in Tynaarlo wil van de wethouder een verklaring waarom de communicatie vanuit de gemeente zo slecht verloopt, maar de wethouder wil niet antwoorden vanwege de privacy van Brouwer. Volgens GroenLinks fractievoorzitter Oscar Rietkerk kan daardoor de gemeenteraad het college niet controleren. Hij overweegt een kort geding aan te spannen.

Reactie gemeente

Wethouder Henk Berends laat in een schriftelijke reactie weten dat de gemeente voor 2.000 mensen de zorg heeft geregeld en dat incidenten daarbij onontkoombaar zijn. Toch zegt hij te blijven zoeken naar een oplossing.

Oplossing

Volgens Brouwer is de oplossing voor haar situatie simpel: "Ze moeten gewoon langskomen en dan samen met mij bekijken hoe het huis aangepast moet worden."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.