Hoogeveen pakt laaggeletterdheid aan met Taalhuis

HOOGEVEEN - Gemeente Hoogeveen gaat laaggeletterdheid terugdringen met behulp van een nieuw instituut: het Taalhuis. Wethouder Gert Vos en ambassadeur voor laaggeletterden Marjolein Rijfkogel hebben het Taalhuis vandaag geopend in de Bibliotheek Hoogeveen.
Bij het Taalhuis kunnen mensen met een taalachterstand terecht met vragen en kunnen ze oefenen met lezen en schrijven, maar ook kunnen ze hun digitale vaardigheden bijspijkeren.
Hoog tijd
Laaggeletterdheid is een groot probleem volgens Liesbeth den Heijer van het Taalhuis. "Hoogeveen telt op dit moment tussen de 7.000 en 8.000 laaggeletterden. Dat komt erop neer dat één op de acht inwoners laaggeletterd is."
Taboe
Volgens Den Heijer durven maar weinig laaggeletterden hun tekortkoming toe te geven. "Ze zijn meester in het verzinnen van smoesjes. Het gaat van 'ik ben mijn bril vergeten' tot 'ik heb dat verkeerd begrepen'." Rijfkogel vindt dit als ambassadeur een slechte zaak. "Het taboe moet eraf en mensen moeten er gewoon voor uitkomen, zodat ze hulp kunnen krijgen."
Bredere aanpak
Het Taalhuis past in de bredere aanpak Hoogeveen Telt mee met Taal van de gemeente om laaggeletterden extra hulp te bieden. Zo heeft de gemeente een scholingstraject opgericht. Daarmee willen ze minstens drie procent van de laaggeletterden op weg helpen naar een baan of een opleiding.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.